Novinar Slobodan Stupar izjavio je da se danas navršilo 40 dana od objave “rata mafiji” i s obzirom na to da je mafija ostala “netaknuta” predsednik Srbije Aleksandar Vučić može da “tom ratu održi opelo”.

Stupar je u intervjuu agenciji Beta kazao da Srbijom već godinama vlada mafija i da ne veruje da će se organizovani kriminal svesti na neku “razumnu meru”, kao što se desilo u Italiji.Slobodan Stupar FOTO: PrintscreenSlobodan Stupar FOTO: Printscreen

– Mi nemamo ‘koza nostre’ i slične organizacije koje opstaju zavetom ćutanja, već imamo raskalašnu mafiju koju svi vide i prepoznaju. Naša mafija se uglavnom bavi građevinarstvom, izgradila je pola Vračara i Dorćola, vodi sportske klubove, ima ogromne vozne parkove – kaže Stupar. 

Prema njegovim rečima, država ne proverava poreklo novca, tako da kriminalci prljav novac bez problema legalizuju uz pomoć vlasti. Dodao je da je u nedemokratskim državama “kao što je Srbija”, omiljena parola svake vlasti “rat protiv kriminala”. Aleksandar Vučić FOTO: ATA ImagesAleksandar Vučić FOTO: ATA Images


– Kad nemate rešenje za ozbiljne ekonomske, političke i društvene probleme, vi, mislim na predsednika države, pozovete televiziju u svom kabinetu i objavite ‘rat mafiji’. Vučić ima ogromne probleme, posebno od izbijanja pandemije, i već mesecima vuče sve same pogrešne poteze – ocenio je Stupar. Policija FOTO: Milica VučkovićPolicija FOTO: Milica Vučković

Na pitanje zašto ni posle 40 dana od objave nije počeo obračun s mafijom, Stupar kaže: 

– Svi kriminalci, koji treba da budu uhapšeni, zapravo su Vučićevi ljudi. Ako Vučić ima problem da locira kriminalce u svojim redovima, ja mu preporučujem da pozove novinare iz nerežimskih redakcija i oni će s dokazima saopštiti 200-300 imena koje može odmah da uhapsi. 

Prema njegovim rečima, Srbija je država u kojoj su navijači pripadnici partijske policije koja se bavi kriminalom. 

– Oni rade po principu ‘pola za državu, pola za sebe’. Takozvani navijači su glavni dileri droge i rade u dilu s državnom bezbednošću. I onda taj navijač postane glavni neimar u centru Beograda, Kruševca, Novog Sada. 

Na pitanje kolika je odgovornost bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića za širenje organizovanog kriminala, Stupar je kazao da su Stefanović, kao i svi ostali iz Vučićevog okruženja, svedoci rušenja države. 

– Naravno da i Stefanović snosi deo odgovornosti, ali on se, kao i mnogi drugi, našao u toj poziciji samo zato što Vučić želi da vlada ljudima koji su intelektualno daleko ispod njega. 

Upitan da li ima utisak da Vučić i sadašnji ministar policije Aleksandar Vulin pokušavaju da svu odgovornost za postojanje mafije svale na Stefanovića, Stupar navodi da se Stefanović sukobio s Vučićem nakon boravka u Sjedinjenim Američkim Državama i susreta sa ljudima iz CIA. Nebojša Stefanović FOTO: Milica VučkovićNebojša Stefanović FOTO: Milica Vučković


– Stefanović je otkrio ‘Jovanjicu’, najveću plantažu marihuane u Evropi i moguće je da je za to otkriće imao podršku od CIA ili DEA. Nema sumnje da je to bila osveta Vučiću za aferu “Krušik”.  Stefanović mnogo zna i  jednog dana može biti dobar zaštićeni svedok.  

Na pitanje kakva su očekivanja od novog ministra policije Vulina kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, Stupar tvrdi da Vulin nema “blage veze” sa bezbednosnom strukturom MUP-a Srbije. Aleksandar Vulin FOTO: ATA imagesAleksandar Vulin FOTO: ATA images


– Montipajtonovski deluje saznanje da je Vulin, nakon što je svaki dan pio kafu s Mirom Marković, postao ministar vojske, ministar za rad, ministar za Kosovo i sada ministar policije. Takav čovek ne može da vodi borbu protiv kriminala. 

A evo i odgovora na to da je Beograd najnebezbedniji grad u regionu

– Zbog “razularenih” kriminalnih obračuna osećaj straha kod građana je više nego vidljiv. Mi imamo jednu novu generaciju plaćenih ubica, to su mladi ljudi od dvadesetak godina, koji su u stanju da za par hiljada evra ubiju bilo koga i bilo gde. Dokle god kriminalci budu imali jaka uporišta u policijskim strukturama, građani se neće osećati bezbedno – zaključio je Slobodan Stupar.     

Izvor: Direktno

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here