Abe: Ako pandemija ne stane, nema šanse da održimo OI

0
345

Premijer Japana Šinzo Abe izjavio je da Olimpijske igre u Tokiju neće moći da se održe ni 2021. godine ukoliko pandemija koronavirusa ne bude pod kontrolom do tada.

Igre su prvobitno planirane da se održe u tekućoj godini, ali su pomerene za 23. jul 2021. godine, zbog koronavirusa. Vlasti u japanskoj prestonici su podnele zahtev za produženje vanrednog stanja zbog novog virusa.

Već neko vreme govorimo da Igre moraju da se održe u celosti – i igrači i navijači moraju da imaju priliku da učestvuju potpuno bezbedno. Bilo bi nemoguće održati OI u kompletnoj formi ukoliko pandemija koronavirusa nije stavljena pod kontrolu“, izjavio je Šinzo Abe, premijer sa najdužim mandatom u istoriji Japana.

On je izjavio da je država potrošila oko 13 milijardi dolara na organizaciju turnira, a da su domaće firme u ime sponzorstava već dale oko tri milijarde dolara. Očekuje se da bi Igre doprinele turističkom procvatu i višestruko povećale potrošnju u ovoj azijskoj zemlji.

Igre se moraju održati na način koji nepogrešivo sugeriše da je svet uspeo da pobedi pandemiju“, navodi premijer Abe.

U Japanu je do sada zabeleženo nešto manje od 14 hiljada slučajeva koronavirusa, a preminulo je 413 osoba, ali se strahuje da se brojevi daleko veći jer Japan ne vrši ni izbliza jednak broj testiranja kao neke okolne zemlje.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here