ALARM “Vlada Srbije uništava poljoprivredu”!

0
463

Siniša Mali u svom izlaganju za budžet za sledeću godinu nije pomenuo nijednu reč o poljoprivredi niti ulaganju u poljoprivredu. Da bismo rešili to morate da ulažete mnogo više novca u poljoprivredu, pratiti trendove kakvi su u Evropskoj uniji na primer. U borbi protiv kovid krize, paori su u Francuskoj dobijali između 7.500 hiljada do 50.000 evra po domaćinstvu. Država Srbija nije ništa uradila po tom pitanju – ocenio je potpredsednik Stranke slobode i pravde Dejan Bulatović.

Dokaz koliko je Srpskoj naprednoj stranci i ovoj vlasti stalo do poljoprivrede vidi se u poređenju troškova paora od pre devet godina, ali i u onome što mogu da zarade od prodaje proizvoda.

Te 2011. godine nafta je bila 95 dinara, dok je u 2019. ona dostigla cenu od 165 dinara. Dakle, troškovi poljoprivrednika su se uvećali. Rekao bi onda čovek, vodeći se logikom, da bi i proizvodi koje paori treba da prodaju trebalo da imaju veću cenu. Ali, to za vreme vladavine Srpske napredne stranke.

Tako je cena kukuruza sa 24 pala na 16 dinara, pšenice sa 28 na 15, dok je najdrastičnija promena u otkupnoj ceni maline. Te 2011. godine je od kilograma ovog voća moglo da se zaradi 235 dinara, a 2019. svega 60. A kada se tome pridoda podatak da su pre devet godina subvencije po hektaru iznosile 14.000 dinara, a sada su tri i po puta manje, jasno je da su poljoprivrednici u nebranom grožđu.

To je jasno potvrdio i potpredsednik Stranke slobode i pravde Dejan Bulatović.Dejan Bulatović FOTO: Printscreen/FacebookDejan Bulatović FOTO: Printscreen/Facebook

– Situacija u poljoprivredi ne samo da stagnira, nego poljoprivreda ide prema dnu. To je ono što već nekoliko meseci govorimo iz Stranke slobode i pravde, da je poljoprivreda pred pucanjem. Kada upoređujete cenu od pre sedam ili devet godina i sadašnju, sad imate još jednu apsurdnu situaciju da je setveni materijal, dakle seme, đubrivo, repro materijal, hemija i sve drugo, daleko skuplje nego u periodu od pre devet godina. Da ne govorimo koliko je i gorivo puta poskupljivalo u tom periodu – kaže Bulatović.

Još jedan od problema sa kojima se poljoprivrednici danas suočavaju jeste i to da, kako kaže Bulatović, ne postoje fiksne cene.

– U poljoprivredi ne postoji ništa što bi zaštitilo ne poljoprivrednika, nego i samu cenu. Da bismo to uradili morali bismo da napravimo garantovanu cenu za svakog poljoprivrednika, i za setvene proizvode, ali isto tako i u stočarstvu, voćarstvu, povrtarstvu. Fali nam to, apsolutno je neprihvatljivo da je sve bukvalno kao lutrija u poljoprivredi – ističe Bulatović.

Jedino čemu se u budućnosti možemo nadati, ako se ovakav odnos prema poljoprivredi nastavi, ocenjuje Bulatović, jeste da će se poslovati sa gubitkom.

– Ministar poljoprivrede nikad ni ne govori o tome. Govori se samo o subvencijama, obećavaju se, a od njih nema ništa. U periodu od pre osam godina subvencije su bile mnogo veće, one su sada smanjene. Samo kad uzmete govedarstvo, subvencije su bile 32.000 dinara, a sada su te subvencije mnogo manje. Takođe uslovi za subvencije su povećani, nekada ste mogli da dobijete subvencije za deset ovaca ili koza, sada je novi uslov 30 ovaca ili koza – objašnjava Bulatović.

Jedno od rešenja jeste to da se u poljoprivredu daleko više ulaže, naročito u teškim vremenima kao što je pandemija koronavirusa, smatra Bulatović.

– Dakle ne možemo da pomognemo u tim strašnim vremenima, a kamoli u normalnom vremenu kad Vlada nije izbacila nijedan jedini projekat da podstaknu mlade ljude da se bave poljoprivredom, da se bave stočarstvom. Sela nam se gase.

Kako navodi Bulatović, Vlada je od svega predloženog jedino prihvatila predlog Stranke slobode i pravde da se osnuje ministarstvo za selo.

– Mi nismo mislili da oni osnuju to ministarstvo i da se ne bave selom. Postavili su ministra koji ništa ne radi, koji ne obilazi sela, koji čak ni ne obećava nešto da će se desiti, a kamoli da radi. Ova Vlada ništa ne radi za poljoprivredu i selo, štaviše uništavaju ih – ističe on.

Da bi se privukli mladi ljudi koji će se baviti poljoprivredom, naročito govedarstvom koje je kako kaže Bulatović “na izdisaju”, potrebni su ozbiljni projekti.

– Goveda sve manje se drže u zemlji Srbiji, svinjogojstvo je u sličnom problemu. Nije tu samo podsticaj dati jednokratnu pomoć i da je stvar rešena – nije. Mora se govoriti o matičnim grlima, priplodnom materijalu koji mora da se uvozi, da se selektivno odaberu mesta koja će biti prilagođena tom vidu stočarstva. Kod njih je selekcija da ste član Srpske napredne stranke, da imate svoje glasače, i to je jedina stvar koju može da pomogne ministarstvo za poljoprivredu – zaključuje Bulatović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here