Aleksić: Novo zaduživanje od dve milijarde evra dokaz da je srpska ekonomija na kolenima

0
394

Potpredsednik Narodne stranke i narodni poslanik Miroslav Aleksić izjavio je danas da je režim Aleksandra Vučića zadužio sve građane Srbije za još dve milijarde evra po veoma nepovoljnim kamatnim stopama, što demantuje sve bajke o rastu srpske ekonomije, već dokazuje da Srbija klizi ka dužničkom ropstvu a to je rezultat potpuno pogrešne ekonomske politike koja se vodi poslednjih osam godina.

„Javni dug je ovim zaduženjem skočio na 26,5 milijardi evra i ubedljivo je najveći u poslednjih 20 godina. Prodaja državnih obveznica na Londonskoj berzi je nov dugoročni udar na džepove građana, jer će spoljni dug države, koji ubrzano raste, građani morati dugoročno da vraćaju. Srbija se ubrzano približava redu visoko zaduženih država“, rekao je Aleksić.

Aleksić je istakao da je javni dug počeo da raste i pre krize izazvane epidemijom virusa korona i da je u 2019. godini porastao za milijardu evra u poređenju sa 2018. godinom.

„Sa novim zaduženjima motivisanim isključivo političkim razlozima u ovoj godini dug prelazi 60 odsto bruto drutšvenog proizvoda (BDP), bez mogućnosti da se u narednim godinama ta trajektorija zaustavi“, naveo je Aleksić.

Aleksić je naveo da je ekonomski i logički neobjašnjivo da država dugoročno zadužuje svoje građane za dve milijarde evra uvećanih za kamatu, a da im istovremeno iz demagoških razloga deli kratkoročnu i nenamensku pomoć od po 100 evra, i dodao da je ukupna ušteda od smanjenja penzija za prethodne tri godine iznosila je 480 miliona evra, a da će isplata po 100 evra iznositi ukupno više od 500 miliona evra.

Narodna stranka zahteva da Ministarstvo finansija konačno objavi precizan iznos ukupnog spoljnog duga Republike Srbije, a ne da se manipuliše samo dospelim potraživanjima stranih kreditora, jer se stvara iluzija o umerenoj spoljnoj zaduženosti, a realnost je da je ukupan dug Srbije visok i ozbiljno se približava ukupnom godišnjem BDP-u, odnosno ubrzano preti da Srbiju uvede u red visoko zaduženih zemalja, rekao je Aleksić.

Aleksić je dodao da će državne obveznice Srbije biti listirane na Londonskoj berzi sa sedmogodišnjim rokom dospeća i kamatom od 3,375 odsto.

„Nije tačna tvrdnja Ministarstva finansija da se Srbija zadužila po povoljnoj kamatnoj stopi, jer je zaduženje po stopi od 3,375 daleko od povoljnog. Hrvatska se prošle godine zadužila po stopi od 1,25 odsto“, rekao je Aleksić.

„Istovremeno, jasno je da naglo zaduživanje zemlje koje traje od 2012. godine nije donelo značajniji ekonomski rast domaćeg BDP-a, koji u proseku za ceo osmogodišnji period ne iznosi ni dva odsto godišnje. Očigledna je ekonomska neefikasnost domaćeg privrednog modela zasnovanog na intenzivnom zaduživanju i stvaranju dugova prema međunarodnim poveriocima koje će morati da vraćaju generacije građana Srbije“, zaključio je Aleksić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here