Aleksić: Vlasnik “Jovanjice” prvo zvao Andreja Vučića

0
159

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao je da je policija utvrdila da je Predrag Koluvija, vlasnik poljoprivrednog dobra “Jovanjica” na kojem je pronađena velika količina marihuane, po hapšenju zvao brata predsednika Srbije Andreja Vučića i zatražio od tužilaštva da tu činjenicu uvrsti u postupak.

“Na ‘Jovanjici’ je proizvođeno i ulje kanabisa koje je sa deklaracijom ‘proizvedeno u Holandiji’ izvoženo u Makedoniju preko Koluvijine firme, a potom u Holandiju i druge države u kojoj je dozvoljena upotreba tog ulja”, rekao je Aleksić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Aleksić je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao da je jedan od čestih kontakata u imeniku Koluvije i ministar policije Nebojša Stefanović i upitao da li je to razlog zbog čega se Stefanović nije oglasio o ovom slučaju.

“Imam pouzdane informacije iz policije da je Koluvija zvao Andreja Vučića. Zašto je baš njega zvao? Pozivam tužilaštvo da se oglasi o ovom saznanju. Odgovori o umešanosti države u ovaj posao kriju se u Koluvijinom telefonu. On je često kontaktirao i sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem. Možda se Stefanović zbog toga ne oglašava”, rekao je Aleksić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Aleksić je dodao da se proizvodnja marihuane odvijala na “Jovanjici” i kada su to poljoprivredno dobro posetili ministar Aleksandar Vulin i direktor Koridora Srbije Zoran Babić, a kao dokaz za tu tvrdnju pokazao je fotografiju matičnih stabala indijske konoplje sa “Jovanjice”, starih između četiri i pet godina, koja su korišćena za rasađivanje.

“‘Jovanjica’ je od države dobila desetine miliona dinara podsticaja, a organska proizvodnja je od početka bila samo maska. Koluvija i njegov otac su ranije i hapšeni zbog narkotika, a režim je 2012. godine Predraga Koluviju doveo iz Nemačke i predstavio ga kao velikog proizvođača organske hrane, da bi on uspostavio najveću prozvodnju marihuane u Evropi na 12 hektara. To nije moglo bez pomoći države”, rekao je Aleksić.

On je naveo je na “Jovanjici” proizvođeno i ulje kanabisa koje je sa deklaracijom ‘proizvedeno u Holandiji’ izvoženo u Makedoniju preko Koluvijine firme, a potom u Holandiju i druge države u kojima je dozvoljena upotreba tog ulja, i prodavano po ceni od 349 evra po bočici.

Kao dokaz za tu tvrdnju je pokazao fotografiju bočice kanabisovog ulja zaplenjenog na “Jovanjici”.

“Koluvija je otvorio firme u Makedoniji i Sloveniji, jer je dobio dozvolu za izvoz industrijske konoplje. U Sloveniji je otvorio firmu ‘Balkan grow’, koja se vodi na Aleksandra Trifunovića, a u Makedoniji ‘THC Quality Group’. Kanabisovo ulje je izvoženo preko tih firmi. Koliko je kutija kanabisovog ulja pronađno u ‘Jovanjici’ i koliko je Koluvija zaradio na tom izvozu”, upitao je Aleksić.

Aleksić je naveo da policija nije saopštila da je više od 600 kilograma marihuane zaplenjene na “Jovanjici bilo zapakovano u pakete na kojima je pisalo “Kosovo”.

Aleksić je upitao ko je omogućio Koluviji da godinama koristi falsifikovanu policijsku značku, rotaciona svetla na automobilima i da nosi oružje, a da “Jovanjicu” obezbeđuju ljudi sa značkama.  

Republičku tužiteljku Zagorku Dolovac upita oje zašto je u slučaju “Jovanjica” u Tužilaštvo za organizovani kriminal upućen tužilac iz Višeg tužilaštva u Beogradu da vodi taj predmet.

“To je čovek blizak režimu koji je poznat kao tužilac kojem su dodeljeni svi veliki slučajevi koji su se ticali visokih funkcionera SNS-a. Pozivam Zagorku Dolovac da kaže zašto je slučaj dodeljen tužiocu koji bi trebalo da bude samo ispomoć. Da li Zagorka Dolovac ometa pravdu”, upitao je Aleksić.

Aleksić je naveo da “Jovanjica” nije prvi slučaj u kojem je režim povezan sa proizvodnjom marihuane, i dodao da je Ivan Bojović iz Kraljeva, partner potpredsednice SNS-a Marije Obradović, bio jedan od vlasnika privatizovane zadruge “Graničar” u Gakovu, gde je zaplenjena marihuana vredna 50 miliona dinara.

“U službenom automobilu bivšeg državnog sekretara u Ministarstvu za rad Aleksandra Jablanovića, dok je ministar bio Aleksandar Vulin, pronađena je marihuana. Da li je ta marihuana bila iz ‘Jovanjice'”, upitao je Aleksić.

Kompanija “Jovanjica” iz Stare Pazove u javnosti je bila poznata kao jedan od najvećih proizvođača organske hrane u Srbiji, a prema dokumentaciji do koje je došao Insajder, od aprila ove godine dozvoljeno joj je da u svojim staklenicima proizvodi industrijsku konoplju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here