Apel patrijarhu da “odbrani pravo vernika na liturgiju”

0
213

Grupa intelektualaca zatražila je od Patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja da, kako kažu “odbrani pravo vernika na liturgiju i da zahteva od državnih vlasti da se vremenski okvir ograničenja slobode kretanja prilagodi pravu pravoslavnih vernika”.

Imajući u vidu odluku Vlade o ukidanju slobode kretanja u periodu od subote u 13 časova do ponedeljka u pet časova, oni su tražili da se taj okvir prilagodi pravu pravoslavnih vernika, koji čine ogromnu većinu stanovnika Srbije, da učestvuju na nedeljnim Svetim Liturgijama tokom posta i na praznik Vaskrsenja.

U pismu Patrijarhu navodi se da bi vlast trebalo da zna, da bi prema članu 202. Ustava Srbije svako ograničenje slobode veroispovesti bilo protivustavno i u uslovima vanrednog stanja ne sme da se zloupotrebi.

Pismo Patrijarhu potpisali su Slobodan Antonić, Miša Đurković, Miloš Кović, Časlav Кoprivica, Dušan Proroković, Zoran Kinđić, Srđa Trifković, Dragana Trifković, Ljiljana Čolić, Slobodan Samardžić i brojni drugi profesori, doktori, advokat i novinari.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here