Atanacković: Privrednici preračunavaju da li je isplativija pomoć ili otpuštanje

0
215

Privrednici se sada najviše bave preračunavanjem, da li je isplativije da iskoriste državnu pomoć za ublažavanje posledica epidemije virusom kovid-19 ili otpuste deo radnika, rekao je počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

“Pomoć države privredi kroz isplatu tri minimalne zarade radnicima i odlaganje uplate poreza i doprinosa na te zarade do januara 2020. godine omogućiće možda da mnoge male firme koje su dominantne u privredi prežive, ali će se finansijske obaveze nagomilati za sledeću godinu”, rekao je Atanacković.

Vlada Srbije donela je paket mera od 5,1 milijardu evra za pomoć privredi zbog pandemije koji predvidja nadoknadu minimalnih plata u privredi za tri meseca koliko se očekuje da traje vanredno stanje, odlaganje poreza i doprinosa na te zarade do januara sledeće godine pod uslovom da firme ne otpuste više od deset odsto radnika.

Jedna od mera je i kreditna podrška za likvidnost preko Fonda za razvoj i banaka, kao i odlaganje isplate svih kredita na tri meseca. 

Atanacković je ocenio da su prihodi u privredi značajno pali od marta, da su pokidani lanci proizvodnje i da će oporavak posle završetka pandemije ići teško, a da finansijske obaveze za sledeću godinu rastu, pa da firme ako sad prežive, teško će sledeće godine.

On je rekao da je privrednicima ponudjeno da poslovni prostor koji iznajmljuju od javnog preduzeća u Beogradu plate na 12 rata od januara sledeće godine ili pola tog duga sada.

Uredba o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčana pomoći građanima, prema njegovim rečima, bila je neprecizna u pogledu plaćanja poreza i doprinosa na plate.

“Po novom tumačenju porezi i doprinosi na plate za mart mogu da se odlože do sledeće godine ako već nisu plaćeni uz plate za taj mesec”, rekao je Atanacković.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here