Austrija bi na leto mogla da otvori granice za turiste

0
391

Austrija bi na leto mogla dozvoliti turistima iz Nemačke i drugih zemalja, u kojima je korana virus pod kontrolom, da posete tu zemlju, saopštila je ministarka turizma Elizabet Kestinger.

Statistika beleži da je nemačkih turista pšrošle letnje sezone bilo oko 30 odsto, prenosi portral SEEbiz. Udeo turizma u austrijskom bruto domaćem proizvodu (BDP) jedan je od najvećih u EU.

„Sloboda putovanja ostaće ograničena u narednim mesecima. Međutim, ako su zemlje uspešne, poput Nemačke, postoji realna šansa za bilateralne sporazume“, rekla je Kestinger.

Konzervativni premijer Sebastian Kurc rekao je da bi Austrijanci trebalo da razmisle o letovanju u svojoj zemlji kako bi pomogli ekonomiji. „Međutim, bez stranih turista, moraćemo da podnesemo gubitke“, ukazala je Kestinger.

Do kraja aprila Vlada planira da predstavi plan postepenog otvaranja restorana i turističkog sektora.

Od utorka su u Austriji otvoreni vrtni centri i prodavnice površine manje od 400 kvadratnih metara, u koje je obavezan ulazak s maskom. Masku je obavezno nositi i u javnom prevozu i u taksijima.

Prema podacima Univerziteta DŽons Hopkins u Austriji je korona virus potvrđen kod 14.670 osoba, dok su 443 umrle, prenose mediji u regionu.

Izvor: Danas

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here