Autorski tekst: Razvoj lokalne privrede moguć bez industrijskih zona u opštini Petrovac

0
632

Godinama unazad lokalna privreda opštine Petrovac na Mlavi nalazi se u situaciji koja nam pokazuje da stoji, umesto da je orijentisana isključivo na domaće tržište. O izvozu samo može da se priča i ništa više od toga.


Ušli smo u 2019. godinu u iščekivanju razvoja privrede, poslodavci da umanje troškove poslovanja, radnici očekuju veće dohotke, a kupci kvalitetne proizvode i usluge.

Da li će se osetiti boljitak kod radnika, poslodavca i kupaca u 2019. godini? Na prethodno pomenuto pitanje niko ne može dati čvrst odgovor. Ne treba da se zanemari to da mali udeo ili doprinos razvoju lokalne privrede može da pruži iz svoje zakonom utvrđene nadležnosti, lokalna samouprava. Precizno i taksativno Zakon o lokalnoj samoupravi utvrdio je nadležnost jedinica lokalne samouprave. Prema pomenutom zakonu, izvorne nadležnosti opštine koje ona vrši putem svojih organa jesu sledeće, koje se odnose na privredu su:
“donosi programe i sprovodi projekte lokalnog ekonomskog razvoja i stara se o unapređenju opšteg okvira za privređivanje u ledinici lokalne samouprave“.

Šta je urađeno u opštini Petrovac na Mlavi? Doneta su dva dokumenta od strane lokalne samouprave:

  • Lokalna strategija održivog razvoja 2015-2020
  • Lokalni akcioni plan za zapošljavanje 2017. godine opštine Petrovac na Mlavi.

Primetno je da se u novom Statutu opštine Petrovac na Mlavi, članovima 73 i 74 posvetilo pažnje
“privrednom savetu“. Kada pogledamo dva lokalna dokumenta i budući privredni savet, zašto postoje ako nema otvorene industrijske zone sa svim infrastrukturnim priključcima i sve što je potrebno. Realno, lokalna privreda i treba da ide napred i ako ne postoji industrijska zona. Postoje brojni načini da se učini nešto po pitanju razvoja privrede, ako se nešto ne učini po pitanju razvoja privrede može doći do gubitka radnosposobnog stanovništva. Situacija je takva da stanovništvo treba da živi i radi.

Postaće veoma alarmantno ako stanovništvo krene još masovnije da odlazi u inostranstvu da zaradi dohodak kako bi živeo pristojno. Dokle god se bude mislilo da nema razvoja bez industrijske zone i nema investitora bez industrijske zone, stanovništvo odlaziće da zaradi kako bi preživelo.

Danijel Grujić

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here