BBC: Korona virus – Otkriveno da su pangolini nosioci virusa povezanih sa Kovidom-19

0
480

:

Potvrđeno je da pangolini prokrijumčareni u Kinu nose viruse koji su usko povezani sa onim koji je danas zahvatio čitav svet.

Trebalo bi strogo zabraniti prodaju krijumčarenih životinja na pijacama kako bi se u budućnosti smanjio rizik od epidemija, kažu naučnici.

Pangolini, ili ljuskavci, su najzastupljeniji sisari na crnom tržištu, a koriste se kao hrana i u tradicionalnoj medicini.

U novom istraživačkom radu koji je objavio časopis Nature, istraživači navode da kontakt sa ovim životinjama zahteva „oprez“.

Potrebno je dodatno proučavanje pangolina u divljini kako bi se razumela njihova uloga u riziku od budućeg prenošenja na ljude, dodaju oni.

Dve grupe korona virusa povezanih sa virusom koji je izazvao pandemiju su otkriveni kod malajskih pangolina prokrijumčarenih u Kinu, rekao je glavni istrživač doktor Tomi Lam sa Univerziteta u Hong Kongu.

„Iako tek treba da se potvrdi njihova uloga posrednog domaćina virusa SARS-CoV-2, prodaja ovih divljih životinja na pijacama bi trebalo da bude strogo zabranjena kako bi se u budućnosti izbegao prenos sa životinje na čoveka“, rekao je on za BBC Njuz.

Slepi miševi takođe nose korona viruse, koji su bliži udskim virusima, osim u jednoj ključnoj oblasti – onaj deo koji pomaže virusu da napada ćelije.“

„Ovo nam govori da su virusi koji deluju da su dobro adaptirani ljudima prisutni kod divljih životinja“, rekao je profesor Edvard Holms iz Univerziteta u Sidneju.

„Slepi miševi su svakako uključeni, pangolini mogu da budu, ali je vrlo verovatno da još neke životinje imaju ulogu (u prenošenju virusa)“.

Korona virusi pod mikorskopom
Korona virusi pod mikorskopom

Kako je tačno virus prešao sa divlje životinje, najverovatnije slepog miša, na drugu životinju, a zatim na čoveka, ostaje misterija.

I slepi miš potkovičar i pangolin su umešani u prenos virusa, ali je tačan sled događaja nepoznat.

Otkrivanjem virusa u krijumčarenim malajskim pangolinima pokrenulo se pitanje gde su se oni zarazili virusom, rekao je doktor Lam. Da li su izvor bili slepi miševi na krijumčarskoj ruti do Kine ili u njihovim prirodnim staništima u jugoistočnoj Aziji?

Apel da se zaustavi ilegalna trgovina divljim životinjama

Borci za zaštitu prirode kažu da bi bilo poražavajuće ukoliko ovo otkriće dovede do daljeg istrebljivanja ovog ugroženog sisara. Vlada velika potražnja za krljušti ove životinje zbog primene u tradicionalnoj kineskoj medicini, dok se meso pangolina smatra delikatesom.

„Ovo je trenutak kada međunarodna zajednica treba da izvrši pritisak na njihove vlade da zaustave ilegalnu trgovinu divljim životinjama“, rekla je Elisa Pandžang sa Univerziteta u Kardifu, službenica za očuvanje pangolina u terenskom centru Danau Girang u Maleziji.

Kina je napravila korake da zabrani konzumiranje mesa divljih životinja nakon izbijanja epidemije. Slične mere se razmatraju i u Vijetnamu.

Profesor Endru Kaningem iz Zoološkog društva Londona (ZSL) kaže da je važno ne donositi preuranjene zaključke na osnovu objavljenog istraživanja.

„Izvor otkrivenog korona virusa je zaista nepoznat – možda je u pitanju prirodni virus pangolina ili je potekao od druge životinjske vrste između njenog hvatanja i smrti“.

Doktor Den Čalender, sa Oksford Univerziteta je rekao da je poznato da pangolini nose različite vrste korona virusa.

„Identifikovanje izvora virusa SARS-CoV-2je važno kako bi se razumelo kao je došlo do trenutne pandemije, kao i zbog prevenicije sličnih događaja u budućnosti“, rekao je on.

Izvor: BBC na srpskom

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here