Besplatan vrtić i prevoz za decu u Žagubici

0
497

Pre škole obavezano je bar devet meseci predškolskog obrazovanja. U mnogim opštinama ono je besplatno. A, u opštini Žagubica besplatan je i vrtić – za svu decu, svih uzrasta. Pritom imaju i besplatan prevoz.

Od kuće do žagubičke predškolske ustanove “Poletarac”, neka od dece voze se i po 30 kilometara zbog razuđenosti terena. Za 220 dece sa teritorije Žagubice vrtić i prevoz do njega besplatni su već godinu dana.

“Za nas kao roditelje puno znači sa finansijskog aspekta, jer imamo mogućnost da deci umesto što bi platili vrtić obezbeđujemo neke druge stvari koje su potrebne”, kaže predsednica Saveta roditelja Sanja Gligorijević.

Za razliku od drugih gradova u Srbiji, ovde je na čekanju samo 20 dece i za njih će ubrzo adaptirati terasu.

U selima ima dovoljno mesta i u jaslicama, ali zbog zabrane zapošljavanja nema dovoljno vaspitačica.

“Evo, ja kao direktorka redovno ulazim u grupu da radim. A to je veoma veliki obim posla, jer direktor je menadžer, treba i da putuje i sve ostalo, a veći deo vremena radim u grupi”, rekla je Vanja Milutinović, direktorka Predškolske ustanove “Poletarac”.

Planirana je i gradnja novog objekta, jer uz republičke mere za podsticaj nataliteta, očekuju veći broj dece.

“Žagubica mora da dobije novi vrtić, kompletno urađen, jer mislim da će opet biti prva opština koja će da krene pozitivno i u kojoj će prvo biti razlika između mortaliteta i nataliteta”, ističe predsednik opštine Safet Pavlović.

Vlada Japana za vrtić u Žagubici obezbedila je novo vozilo za prevoz dece, kuhinjske uređaje i prozore u vrednosti od 54.000 evra.

“Mala podrška na mestu gde je zaista potrebno jeste najefektniji način pružanja podrške”, poručio je ambasador Japana u Srbiji Đuniči Marujama.

To u isto vreme može da bude jedan od načina da Homolje zadrži svoje stanovnike i podmladi se.

Izvor: RTS.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here