Bez pčela nema nam opstanka: Oprašuju čak 70 odsto biljaka koje jedemo

0
157

Povodom 5. juna, Svetskog dana zaštite životne sredine, u Beogradu je otvoren futuristički “Muzej mrtve prirode 2119”, u kom su izložene biljke koje čovek koristi u ishrani, a koje u budućnosti neće postojati ukoliko se ne sačuvaju pčele.

Direktorka Kreative Unlimited, kompanije koja je pokrenula ovaj projekat, Nina Martinović kazala je da se ta kompanija kao prva u Srbiji, priključila globalnom pokretu očuvanja pčelinjih zajednica u gradovima time što je postavila pet košnica sa 72.000 pčela na krov svoje zgrade. “Odlučili smo da našu kreativnost upotrebimo da se prirodi odužimo tako što ćemo je sačuvati. Ponosni smo što smo Beograd upisali u mapu evropskih gradova u kojima na krovovima kompanija i institucija žive i rade pčele. Nadam se da ćemo veoma brzo dobiti konkurenciju”, rekla je Nina Martinović.

Ona je pozvala kompanije i pojedince da se priključe aktivnostima za zaštitu životne sredine jer to, kako je ocenila, nije samo pitanje društvene odgovornosti, nego i pitanje opstanka.

Na otvaranju ‘Muzeja’ je rečeno da su pčele jedini insekt koji proizvodi hranu za čoveka i da od 100 biljaka koje ljudi jedu, 70 oprašuju pčele.

U Srbiji svake godine nestane 25 odsto pčelinjeg fonda, dok je u nekim razvijenim zemljama nestalo i do 60 odsto.

Futurološki “Muzej mrtve prirode 2119” biće otvoren za posetioce do srede, 12. juna. Uređen je u saradnji s Novom Iskrom i ekološkom organizacijom Ekonaut u okviru projekta “Bee Connected” koji se bavi iznajmljivanjem i održavanjem košnica u čemu mogu učestvovati i preduzeća i pojedinci koji žele da imaju pčelinjak.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here