Bezbednost u školama – nedostaju policajci, ali i “valjane brave” na vratima

0
158

Ne stišavaju se reakcije u javnosti nakon incidenta koji se u petak dogodio u srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi “Vuk Karadžić” u Velikoj Plani. Upad naoružanog muškarca za vreme nastave koji je tom prilikom pucao iz puške otvorilo je pitanje – kakva je bezbednost u srpskim školama? Dok resorni ministar priznaje da u školama nema dovoljno policajaca, roditelji odgovaraju da bi nadležni morali da se alarmiraju i što pre preduzmu neke mere.

Šta bi se dogodilo da nije bilo hrabrosti i brze reakcije nastavnika fizičkog u srednjoj školi u Velikoj Plani, niko i ne bi da razmišlja. Međutim, na pitanje da li je upad napadača mogao biti sprečen, u skoro svakoj školi daće sličan odgovor.

“Vi znate da su vrata škole otvorena, to su situacije koje se dešavaju, uopšte ne mislim da je škola u tom smislu zakazala, škola nema školskog policajca trenutno i to je činjenica”, kazala je Aleksandra Ilić, direktorka ekonomsko-ugostiteljske škole.

Koliko su škole u Srbiji zapravo bezbedne? Resorni ministar je, kako kaže, svestan činjenice da školama nedostaju policajci, ali za to ne bi nikoga da optuži.

“Nema dovoljno policajaca. U manjim mestima jedan policajac obilazi dve škole, ali ove situacije ne možete da predvidite, pa ne mogu nikoga da krivim. Ne možemo da okrivimo ni MUP. Ne mogu oni toliko ljudi da zaposle. Postoji dogovor s policijom da se što više penzionisanih policajaca uključi u tu priču i na tome se radi”, kazao je ministar Mladen Šarčević.

Prosvetni radnici tvrde da nedostatak školskih policajaca nije jedini problem.

“U mnogim srpskim školama nemate funkcionisanje sistema bezbednosnih kamera, u mnogim školama nemate angažovano kvalitetno, pouzdano i fizički spremno obezbeđenje koje je pritom i edukovano da reaguje u rizičnim situacijama, u mnogim školama nemate čak ni valjane osnovne brave na vratima”, izjavila je Vesna Vojvodić, profesorka srpskog jezika i književnosti.

Koji sistem zaštite je obavezan za sve škole, nikada nije utvrđeno. Dok se on ne uspostavi, roditelji upozoravaju da nadležni moraju što pre da reaguju kako bi bezbednost bila efikasnija. Pored stalnog obezbeđenja, predlažu uvođenje elektronskih brava i kartica, kao i zaključavanje vrata.

“Škole treba da budu zaključane u toku nastave, ne za to da imitiraju neke zatvore da niko ne može iz njih da izađe, nego prosto da u njih ne može niko da uđe. Nema nikakve potrebe da se u toku održavanja nastave u školi pojavljuju osobe koje nisu nastavni kadar ili koje nisu učenici, čak ni roditelji”, kaže Dragana Soćanin iz Udruženja “Roditelj”.

“Mi zapravo živimo u jednom svetu u kojem se sve nepravilnosti reflektuju na školski sistem, tako da zaposleni u školama zajedno sa decom izloženi su najrazličitijim oblicima nasilja, a nemamo još uvek prave i pouzdane mehanizme da se dobro od njih zaštitimo”, ocenila je Vesna Vojvodić.

A o situaciji u školama mogao bi da posluži i primer od pre nedelju dana, kada je u Trećoj beogradskoj gimnaziji dvadesetjednogodišnji muškarac napao učenicu, koju je pratio i za njom ušao u školski toalet.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here