BIA potvrdila autentičnost snimka na kojem ruski obaveštajac daje novac navodno srpskom agentu

0
205

Bezbednosno-informativna agencija (BIA) potvrdila je danas autentičnost snimka na kojem je ruski obaveštajac koji daje novac, navodno, jednom srpskom agentu, a zvaničnik BIA najavio u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) da će više datalja o tom slučaju biti objavljeno u četvrtak, posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Načelnik Uprave za analitiku BIA Relja Željski rekao je za RTS kako je nedvosmisleno ustanovljeno da se na snimku nalazi ruski obaveštajac. Na pitanje da li je na snimku srpski agent, pripadnik BIA ili VBA ili neke druge institucije, Željski je nije direktno odgovorio, navodeći kako u ovom trenutku o tome ne bi širio priču.

„Naše službe – kako civilna, tako i vojna – su veoma intezivno angažovane na ustanovljavanju svih okolnosti, a detalje na tu temu će iskazati predsednik Srbije nakon Saveta za bezbednost koji će biti održan sutra“, dodao je Željski.

On je naveo kako je BIA dužna da radi usključivo i samo u interesima svoje zemlje, a ne drugih zemalja. „Veoma je važno naglasiti u ovom trenutku da obaveštajni subverzivni rad koji se odvija na teritoriji Republike Srbije, a on se de fakto odvija, ne treba nikako vezivati samo za Rusku Federaciju. Naprotiv, i druge velike sile, poput SAD, Velike Britanije i Francuske, ali i regionalni igrači, napomenuću samo Hrvatsku i Albaniju, veoma intezivno rade na ostvarivanju svojih interesa, što je uvek u međunarodnim odnosima i politici očekivano“, rekao je Željski za RTS. On je naglasio da je posao pripadnika BIA da se takvim oblicima bez izuzetka suprotstave. „Sve mere koje su u nadležnosti BIA i VBA, pre svega, u ovom konkretnom slučaju se veoma intezivno preduzimaju i biće preduzete na tom profesionalnom planu maksimalno odgovorno i blagovremeno“, dodao je Željski.

On je najavio da će o svim merama koje će „država svakako na političkom planu preduzeti“ sutra detaljnije govoriti predsednik Srbije. Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je ranije danas novinarima u askupštini da se rano jutros videla sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da je on, kao vrhovni komandant, naložio Vojno-bezbednosnioj agenciji da istraži aferu. Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da Vučić prikuplja informacije, a očekuje da u toku sutrašnjeg dana pozove i okupi sve šefove obaveštajnih i kontraobaveštajnih službi, kao i načelnika generalštaba Vojske Srbije.

List „Blic“ objavio je u današnjem broju da je na snimku, postavljenom na Jutjubu 17. novembra, ruski diplomata i pripadnik vojne obaveštajne službe Georgij Kleban. On na snimku daje novac jednom, navodno visokopozicioniranom zvaničniku Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here