U Srbiji je nepoznato koliko automobila ima crveno-plava svetla, poznatija kao “blinkeri”.

Zakonom je propisano da takva svetla mogu da koriste samo vojska, policija, VBA, Hitna pomoć, vatrogasci i naviši državni funkcioneri, poput predsednika i premijera (ne i ministri), ali tu povlasticu koriste mnogi, piše Politika.

 “Blinkeri” su crveno-plava svetla ugrađena u prednju masku vozila koja se naizmenično pale i gase. Koriste ih automobili pod pratnjom kada moraju da prekrše saboraćajne propise, to jest iskoriste prvenstvo prolaza u odnosu na druge učesnike u saobraćaju.

Prema važećem zakonu, MUP može da dodeli “blinkere” osobama na značajnim državnim funkcijama kojima je ugrožena bezbednost ili im je sa razlogom potreban brz prolazak. 

 Međutim, ovu opremu, nabavili su i biznismeni, estradne ličnosti, poslanici, predsednici opština i direktori. Nedavno su mediji objavili i da se Ljubiša Buha Čume, prvi svedok saradnik u istoriji Srbije, vozi u automobilu sa “blinkerima”.  

Bivši načelnik Vojnobezbednosne agencije (VBA) general Momir Stojanović ističe da je ova oblast, kao i mnoge druge u Srbiji, neuređena. 

“Dozvolu ko će da se vozi pod ‘blinkerima’ prema propisima daje MUP. Problem je što se oni odobravaju i po prijateljskoj vezi, po partiskoj pripadnosti i drugarstvu. Blinkeri ništa ne znače u saobraćaju osim u nekim posetama i vanrednim situacijama. U realnom životu, ne trebaju ni predsedniku ni premijeru. Običnom čoveku ne trebaju ta svetla, a ako ih već ima, to znači da ima i neki problem sa svojom savešću ili sa onim što radi”, zaključuje Stojanović. 

“Blinkere” je moguće nabaviti preko interneta, a kineski koštaju već od petnaestak dolara. Kazna za neovlašćeno postavljanje ovih svetlosnih znaka je 20.000 dinara.

Autor: Politika

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here