Branko Cvejić: Gleda te u oči i laže, uz pretnju – samo pokušaj da primetiš laž!

0
438

“Uvek je bilo i laganja i koječega još, ali nikad tako i toliko. Gleda te u oči i laže. Pride ti šalje poruku: samo pokušaj da primetiš laž pa ćeš da vidiš šta će da te snađe. Hronične optužbe i prebacivanja odgovornosti”, rekao je naš proslavljeni glumac Branko Cvejić u intervjuu za Blicov dodatak “Pop&Kultura”.

Govoreći o televizijskom programu, Cvejić je istakao da gleda “N1” i “Al Džaziru”, ali da se trudi da ne gleda televiziju uopšte.

– Kad ga upalim u 15 časova i odgledam redovnu konferenciju i da čujem dr Kona, pre svega, ne gasim posle. Misli, sve hoću da ugasim, al kažem, ne vredi. Pa onda menjam kanale ukrug ko zna koliko puta. Bogami, da sam ja meni daljinski, ne znam kako bih se proveo. Stvarno, ovo i ovakvo gledanje televizije je ko neka vrsta božije kazne.

Branko Cvejić Foto: AtaImagesBranko Cvejić Foto: AtaImages

Zanimljiv odgovor Cvejić je imao po pitanju uzroka, posledica i očekivanja pandemije koronavirusa.

– Što reče jedan moj prijatelj, stariji od mene, stručan u oblasti epidemiologije – ako ne umremo od korone, umrećemo od gladi kad virus prođe.

Oni vazda glumataju, ali iz aviona se vidi da su slabi čak i kao šmiranti.

Ističe da u svakoj šali ima istine.

– Sve ove mere i nama laicima deluju sasvim logično, i više nego potrebno. Nelogično je, i najblaže rečeno zbunjujuće, i ponižavajuće, kako se saopštavaju. Naravno, ne mislim na dr Kona i određene lekare. Pokušavam da se stavim u njihovu ulogu. U smislu, šta bismo radili kada bi političari hteli da igraju u pozorištu ili na filmu. Doduše, oni vazda glumataju, ali iz aviona se vidi da su slabi čak i kao šmiranti. Gledam kako prvi čovek u državi, i ne samo on iz tog političkog kruga, pred doktorima, a za široki auditorijum, objašnjava šta je medicinski važno u ovom ili onom smislu, šta treba oko respiratora i slično, pa mi dođe smešno.

Istakao je da svaki čovek treba sa puno pažnje da shvati ozbiljnost aktuelnog virusa i pandemije, ali da je to otežano društvenim i političkim okolnostima.

– Za nas je to dodatno otežavajuće. Jer iz kakve društvene klime i trenutka smo uplovili u sve ovo? Bolesna tabloidizacija koja razara gore nego korozija. Haos i lagarija. Beskrupuloznost da čovek ne veruje. Uvek je bilo i laganja i koječega još, ali nikad tako i toliko. Gleda te u oči i laže. Pride ti šalje poruku: samo pokušaj da primetiš laž pa ćeš da vidiš šta će da te snađe. Hronične optužbe i prebacivanja odgovornosti. Optužbe su i sada vrlo prisutne: te ovi šetaju, oni pričaju, svi su nezadovoljno zahvalni. Kad bi u par reči trebalo staviti sva ta saopštenja političara, tumačenja preduzetih mera, ocena aktuelne situacije i slično, to bi moglo biti – kriv si što si živ, ja sam spreman da ti progledam kroz prste, a ti si tako nezahvalan. 

Kada su u pitanju razlozi pojave virusa, Cvejić je istakao da nije njegovo da o tome javno govori.

– U svakom slučaju, koliko je života odnela španska groznica, u novije vreme npr. SARS… Ipak, čini se da nikad nije bilo strašnije. Pogotovo kad slušaš šta se dešava sa Italijom, Španijom, Amerikom. Ili se možda samo čini, ne znam. Šta će nas snaći posle? Videćemo. To da će sve doći na naplatu, nećemo izbeći. E sad, mi smo uvek bili manje ili više na ivici bede pa nam neće biti ništa neobično – zaključio je Cvejić.

Izvor: Direktno

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here