Brnabić: Škole, vrtići i fakulteti ostaju otvoreni, utakmice bez publike

0
264Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da još nema apsolutno nikakvog stručnog opravdanja i osnove da se zatvore škole, fakulteti i vrtići zbog korona virusa ali da će biti zabranjeno odigravanje fudbalskih utakmica sa publikom.

Na konferenciji za novinare, premijerka je rekla da je svesna koliko je pitanje funkcionisanja škola, fakulteta i vrtića osetljiva tema za sve gradjane i da zna da „vlada panika po tom pitanju“.

„I predsednik Republike je insistirao da pogledamo još jednom ovo i da razmotrimo to pitanje, ja sam iznela predlog da je to možda nešto što bi trebalo da uradimo, ali je stav struke uniforman i to je da nema nikakvog apsolutno nikakvog stručnog opravdanja i osnove da još uvek, u ovom trenutku, zatvorimo škole, fakultete i vrtiće“, rekla je ona. Ona je rekla da je odlučeno da se zabrani publika na fudbalskim utakmicama.

„Mislim da je stav naših stručnjaka da je ovo više psihološki važno nego što ima nekog stručnog opravdanja, jer su to manifestacije na otvorenom. Dakle samo psihološki razlozi i preventiva“, rekla je ona.

Premijerka je ocenila da bi zatvaranje škola, vrtića, fakulteta u ovom trenutku bilo kontraproduktivno u nekoj meri .

„Ne bi se garantovalo da deca ili mladi daleko od raspusta sede u kućama u izolaciji. Sakupljali bi se na nekim drugim mestima, imamo manju kontrolu ako nisu u školama i u tom smislu u ovom trenutku ne bi učinili ništa pametno tom merom“, kazala je premijerka.

Ona je kazala da je moguće da će ta odluka biti promenjena i najavila da će sledeći sastanak na tu temu biti održan najkasnije u ponedeljak.

„Bez obzira na sav pritisak, ne možemo doneti odluku koja nije u skladu sa onim što nam struka govori. Pratimo situaciju iz minuta u minut, nama je najpametnije da dobijemo svaki dan“, kazala je Ana Brnabić.

Apelovala je na sve građane, posebno na roditelje, nastavnike i zaposlene u obrazovanju da razumeju situaciju i da kako je rekla, „slušamo samo stručnjake“. Dodala je da je bilo razgovora i o mogućnosti da nastava bude emitovana na kanalima RTS-a kao i da se deo nastave obavlja preko digitalnih udžbenika, navodeći da je država spremna da i to uradi do ponedeljka.

Epidemiolog Predrag Kon objasnio je da bi zatvaranje škola u sadašnjim epidemiološkim uslovima bilo kontraproduktivno jer zasad nema prisustva respiratornih infekcija ni prenošenja u školskim kolektivima, te da ni iskustva iz Kine ne ukazuju na potrebu za tom merom u sadašnjim okolnostima.

„Učenje na daljinu, ako zatreba“

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je u toku testiranje sistema za nastavu od kuće, ukoliko u jednom trenutku struka bude rekla da škole treba da se zatvore zbog novog korona virusa.

Brnabić je na televiziji Pink izjavila da se jutros sastala sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem i njegovim timom, a razgoovarali su o testiranju sistema učenja na daljinu i otklanjanju eventualne smetnje.

Mi od 2017. godine radimo na uvođenju digitalnih nastavnih sadržaja, digitalnih udžbenika i učionica u sve škole u Srbiji. Krenućemo u testiranje da vidimo kako sistem funkcioniše i da otklonimo sve eventualne smetnje, rekla je Brnabić.

Ona je naglasila da je važno da sistem bude spreman, ukoliko struka kaže da treba da se zatvore škole, da se nastava nastavi putem digitalnih nastavnih sadržaja.

Testiraćemo, spremni smo, ali zaista prvo slušamo struku, navela je Brnabić i istakla da se neće donositi političke odluke, već mere koje struka preporuči.

Ministarstvo zdravlja će, ukoliko bude potrebno, pozvati starije, iskusnije stručnjake koji su trenutno u penziji da se vrate i da pomognu, da radimo zajedno, navela je Brnabić.POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here