Brnabić: Za četiri dana u Srbiju došlo više od 65 hiljada ljudi iz dijaspore

0
695

Od 97 potvrđenih slučajeva zaraženih osoba novim koronavirusom, šest osoba je na respiratorima, od kojih je dvoje u teškom stanju, rekla je premijerka Ana Brnabić na konferenciji za novinare. Kao poseban „bezbednosni izazov“ Brnabić je navela naše građane koji se u poslednja dva dana vraćaju iz inostranstva, a koji su zaraženi koronavirusom.

„U Srbiju se u poslednjih 48 sati vraćaju i građani iz inostranstva kojima je potvrđeno da su zaraženi koronavirusom. Oni lekovima snižavaju temperaturu, izlaze iz tih zemalja, dolaze ovde, a mi ih direktno stavljamo u kontrolisanu samoizolaciju ili ih hospitalizujemo“, rekla je premijerka i rekla da je to ključni razlog pooštravanja mera i sankcija.

„Patriotski bi bilo da su ti građani ostali u zemljama u kojima su bili, jer ne bi opteretili naš zdravstveni sistem. Međutim, ono što se dešava jeste da se u zemljama najčešće zdravstvena zaštita plaća, a kod nas je besplatna“.

Brnabić je navela i da se od 14. marta do jutros u osam više od 65 hiljada građana koji žive i rade u inostranstvu, vratilo u Srbiju.

„Svi naši apeli nisu uspeli. Danas imamo kolone od 15 i 20 kilometara na našim granicama. To je poseban bezbednosni izazov za nas“, kazala je Brnabić.

Na pitanje novinara zašto ako imamo probleme sa hiljadama naših građana koji se vraćaju, ne zatvorimo granice, premijerka je rekla da je ona za hermetičko zatvaranje granica, ali da „ne možemo da nađemo način da to uradimo, jer su to naši državljani, to bi bilo protivustavno“.

Premijerka je navela da će građanima koji se vrate iz inostranstva i prekrše meru samoizolacije, biti određena mera karantina u jednom od tri spremna objekta za to – u Vršcu, Požarevcu i Pirotu.

Brnabić je dodala da ukoliko to lice zarazi drugu osobu, kazna zatvora može da bude do 8 godina, a ako time izazove i smrt drugog lica, može dobiti i do 12 godina zatvora.

„Sutra ujutru otvaramo i karantin u Moroviću, pa oni građani koji ne mogu da dokažu da imaju prebivalište u Srbiji, biće upućeni tamo zbog zaštite svih građana“, rekla je Brnabić.

Kako je kazala u Srbiji je počeo trend ubrzanja broja obolelih.

„Danas je disciplina na zavidnom nivou, manje gužve je na ulicama. Konačno smo shvatili koliko je ovo sve važno“.

Brnabić je rekla da ima više od šest hiljada volontera, kao i da su stariji građani danas najviše tražili pomoć u vezi sa kupovinom namirnica i lekova, kao i za šetnju kućnih ljubimaca.

Premijerka je rekla da je Vlada Srbije oformila poseban tim koji se bavi samo donacijama iz Kine, kao i da je otvoren poseban račun u Kini, na koji građani te zemlje mogu da uplaćuju pomoć. Taj novac, napomenula je, biće korišćen za kupovinu medicinske opreme.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here