Čak 251.000 evra građanima koji su tužili Srbiju

0
166

Broj presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu koje čekaju izvr{enje od strane srpskih vlasti opao je u 2018. godini, ali zato je porastao broj novopokrenutih postupaka protiv Srbije.

Ovo su podaci Komiteta ministara Saveta Evrope, koji je zadužen za kontrolu izvršenja presuda. Komitet je izradio detaljan godišnji izveštaj za 2018. godinu koji prikazuje da je na nivou cele Evrope došlo do poboljšanja, odnosno veći broj presuda je izvršen u svim državama, a najproblematičnije i dalje ostaju Rusija, Ukrajina i Turska.

„U slučaju Srbije, Komitet ministara je primio 40 novih slučajeva, što je porast u odnosu na prethodnu 2017. godinu kada ih je bilo 38“, navodi se u izveštaju. Značajno poboljšanje beleži se po broju slučajeva koji su bili u zastoju ali su u međuvremenu rešeni. „Broj slučajeva na čekanju u 2018. godini je bio 60, što je drastično smanjenje u odnosu na njih 148 iz 2017. godine i 162 iz 2016. godine“, stoji u analizi Komiteta.

Napredak se vidi i u broju rešenih, odnosno zatvorenih slučajeva u Srbiji. „Broj zatvorenih slučajeva u 2018. je 128, što je više od dvostruko u odnosu na samo 52 rešena u 2017. godini“, piše u izveštaju.

Iznos odšteta koje je Evropski sud naložio da Srbija isplati je u 2018. godini građanima koji su tužili državu je 251.400 evra, što je značajno više u poređenju sa 147.386 evra iz 2017. Ovo je, međutim, zbir iznosa koje je Evropski sud opredelio, što ne znači da je država sve navedene odštete, odnosno kompletnu sumu novca, i isplatila.

Što se tiče poštovanja rokova za isplatu, Savet Evrope beleži da je Srbija u 2018. godini isplatila odštetu na vreme u 28 slučajeva, dok za 22 slučaja nema informacija da li je isplata izvršena na vreme.

LSV: Unapređenje položaja nacionalnih manjina
Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je vlasti u Srbiji da „ozbiljno shvate“ nalaze iz izveštaja o stanju prava nacionalnih manjina, koje je objavio Komitet ministara Saveta Evrope. „Pozivamo nadležne organe da što pre ispune preporuke koje je Srbiji dao ministarski komitet i na taj način poboljšaju stanje u oblasti obrazovanja, informisanja, pravosuđa, te državne i lokalne samouprave“, naveo je u saopštenju za javnost funkcioner LSV-a Jan Gages, prenela je Beta. Komitet ministara Saveta Evrope je zaključio da postoje brojni problemi u oblasti obrazovanja na manjinskim jezicima, pre svega zbog visokih pragova za formiranje odeljenja, kao i da su postignuti određeni rezultati u oblasti izdavanja udžbenika na jezicima nacionalnih manjina, ali se i dalje beleže kašnjenja u štampanju. Kao dobar primer u oblasti informisanja na manjinskim jezicima pominje se Vojvodina, ali se upozorava da su veoma loše posledice privatizacije medija koje su zabeležene na nivou lokalnih samouprava, gde se u velikoj meri smanjio udeo programa na jezicima manjina.”

Izvor: Danas

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here