Cena nafte pada: Saudijska Arabija traži način da spase svoju ekonomiju

0
149

Saudijska Arabija zahteva značajno smanjenje proizvodnje nafte u državama-proizvođačima OPEK-a

Ovaj potez preduzet je kako bi se izbegao pad potražnje za naftom zbog širenja koronavirusa, piše “Volstrit džurnal”, pozivajući se na neimenovane izvore.

Kako pišu američki mediji, OPEK može doneti odluku da smanji proizvodnju nafte na predstojećem sastanku naredne nedelje. Rijad insistira da sve članice OPEK smanje proizvodnju nafte za 500.000 barela dnevno, piše “Volstrit Džurnal”.

Drugi scenario predviđa privremeno smanjenje proizvodnje samo Saudijske Arabije za milion barela dnevno. Sada ova država proizvodi oko 9,7 miliona barela dnevno.

Saudijske vlasti se plaše da je rast gubitaka od naftnih prihoda pretnja njihovim naporima da diverzifikuju ekonomiju, prenosi Sputnjik.

Sinoć je vrednost nafte marke “brent” pala do 54,9 dolara za barel, prvi put od januara 2019. godine. “Blumberg” je pisao da takva situacija na tržištu nafte nastala zbog pada potražnje u Kini za 20 odsto zbog koronavirusa.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je razgovarao telefonom sa kraljem Saudijske Arabije Salmanom na svetskom tržištu nafte.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here