foto: Blic

Crnovrška reka je toliko devastirana izgradnjom mini-hidroelektrane, da meštani planiraju da joj organizuju – sahranu. Kolike su razmere štete, možete videti na našem snimku koji smo napravili dronom na licu mesta ovog vikenda.

Dvoje aktivista koji pokušavaju da odbrane Staru planinu od poplave investitora koji mini-hidroelektranama devastiraju netaknutnu prirodu, Goran Tokić i Aleksandar Jovanović Ćuta predlažu da se u cilju skretanja pažnje javnosti na ovaj problem proglasi smrt reke na dan kada dotična MHE počne sa radom i Crnovrška reka zauvek ode pod zemlju.

– Uskoro se završava izgradnja derivacione MHE na Crnovrškoj reci, na knjaževačkoj strani Stare planine, u slivu Timoka. Kada MHE počne sa radom, organizovaćemo sahranu reke. Kupićemo sanduk i napuniti ga vodom iz reke i organizovaćemo povorku duž magistralnog puta koji ide na Babin zub. Ima da dođe 1.000 ožalošćenih iz cele Srbije. Povorka će krenuti od mesta vodozahvata pa do same elektrane. I tu ćemo da zakopamo sanduk i podignemo spomen-ploču pokojnoj Crnovrškoj reci. Davaćemo joj i 40 dana, šest meseci, godišnji pomen. I tako za svaku derivacionu MHE koju naprave, od Dimitrovgrada do Bajine Bašte – kaže Tokić.

Jovanović je pre nekoliko meseci, kada su postavljene prve cevi, održao već oproštajni govor Crnovrškoj reci.

Izvor: Blic

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here