Da li znamo koliko Srbija ima respiratora?

0
385

Od početka epidemije, reč respirator pojavila se u medijima mnogo puta. Ali na pitanje sa koliko respiratora Srbija tačno raspolaže, vlasti nisu dale konačan odgovor. Na evidenciji Instituta za javno zdravlje Batut od 13. marta u Srbiji je bilo 1.024 respiratora, “od čega se 955 koristi, 60 nije u upotrebi i tri su zavedena kao nepoznato”, pokazalo je istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Od tada su u više navrata najavljivane nabavke dodatnih respiratora, ali BBC nije dobio odgovor “Batuta” o broju koji trenutno imaju u evidenciji.

Od početka epidemije u Srbiji je preminulo 168 ljudi, a zaraženo je ukupno 8.497, prema podacima od 29. aprila. Na respiratorima je 79 ljudi.

Prebrojavanje respiratora u Srbiji

  • 11. mart – Ministarstvo zdravlja raspisalo hitnu nabavku 15 respiratora.
  • 12. mart – Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da je broj respiratora državna tajna, ali da ih ima dovoljno. Nešto kasnije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da sada ima 1.008 respiratora, a da će biti nabavljeno još 500.
  • 14. mart – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio da je Srbija nabavila 50 respiratora i objasnio da te nabavke nema u evidenciji jer su nabavljeni “na polu-crno”.
  • 18. mart – Na Instagram profilu “Budućnost Srbije”objavljeno je da je u Klinički centar Srbije stiglo 18 novih respiratora.
  • 21. mart – Na redovnoj konferenciji za novinare Vučić je najavio da će u utorak ili sredu [28. i 29. mart] u Srbiju stići 200 pokretnih respiratora.
  • 29. mart – U intervjuu za TV Prva, predsednik Srbije rekao je da je u sistem “ubačeno oko 400 novih respiratora”, a da je “mimo toga plaćeno još 480”, koji bi trebalo da stignu u roku od osam dana. On je napomenuo da se dešavalo da ugovori “sa različitim posredničkim formama” budu potpisani, ali da respiratori ne stignu jer zemlje koje plaćaju više brže dobijaju isporuke.
  • 7. april – U emisiji “Upitnik” Vučić je rekao da je Srbija kupila 2.200 respiratora, među koje ne računa “onih 537 koji su već raspodeljeni” i ponovio da isporuke kasne zbog velike potražnje na tržištu.
  • 27. april – Narodna poslanica Srpske napredne stranke Marija Obradović izjavila je da je Srbija naručila oko 4.000 respiratora, ali će dobiti oko 1.500, a za ostatak će joj biti vraćen uplaćeni novac jer nisu mogli da budu isporučeni na vreme.

Transparentnost Srbija pozvala je državne organe i zdravstvene ustanove da “objave ključne informacije o svim nabavkama koje su sproveli od uvođenja vanrednog stanja, uključujući i one nabavke kod kojih nije primenjen Zakon o javnim nabavkama”.

Koliko respiratora ima u susednim zemljama?

Hrvatska na raspolaganju ima 800 respiratora, a u toku je nabavka još 300, rekao je ministar zdravlja Hrvatske Vili Beroš.

Prema procenama hrvatskih epidemiologa, uz trenutne mere predostrožnosti moglo da oboli oko 0.66 odsto stanovnika Hrvatske, odnosno 2.300 ljudi. Procenjuje se da će za oko 140 biti potrebni respiratori.

Pretpostavlja se da u Bosni i Hercegovini ima nešto manje od 200 respiratora, a tačan broj nije utvrđen.

Federacija BiH je kupila 100 respiratora iz Kine, ali ovu nabavku počelo je da proverava Tužilaštvo kantona Sarajevo.

Vlada Federacije BiH nedavno je predstavila program mera, koje predviđaju da BiH stigne do broja od 600 respiratora, odnosno 300 na milion stanovnika, po uzoru na Nemačku, koja ima 312 respiratora na milion stanovnika.

Početak epidemije zatekao je Severnu Makedoniju sa nešto manje od 200 respiratora, saopštio je ministar zdravlja Venko Filipče.

Prema saopštenju Ministarstva zdravlja te zemlje od 25. aprila, u zdravstvenim ustanovama Severne Makedonije ima više od 130 respiratora.

Crna Gora na raspolaganju ima oko 70 respiratora i naručila je dodatnih devet, a jedan deo isporuke još uvek nije prešao granicu.

Kosovo ima 142 respiratora i naručeno je još 50, čija se isporuka očekuje u krajem aprila i tokom maja, saopštio je portparol Ministarstva zdravlja Kosova Faik Hoti.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja Albanije, zaključno sa isporukom od pet respiratora 2. aprila, u ovoj zemlji od 2.8 miliona stanovnika ima 54 respiratora, a očekuje se da stigne još 50.

Izvor: BBC

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here