Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas da je na delu „pobuna dela ljudi“ iz SPS protiv njega.

Komentarišući prisustvo pojedinih članova stranke na protestima protiv vlasti i izjave pojedinih funkcionera socijalista u vezi odnosa prema SNS, Dačić je kazao da je sve to deo specijalnog rata.

„Ovo sve obesmišljava ono što radim. Ja sam bio jedan od retkih koji je po ceo dan govorio protiv demonstranata a sad ispada da sam tu nešto kalkulisao“, rekao je Dačić za televiziju Hepi.

Navodeći da je SPS na nedavnim izborima osvojila skoro 50.000 glasova više na lokalu nego na parlamentarnim izborima, Dačić je kazao da se to nikad ranije nije desilo i da takav rezultat ne može da tumači drugačije nego kao „sumnjiv podatak“.

„To znači da su više radili za lokalne izbore. Mislim da je u pitanju opstrukcija“, rekao je Dačić.

Ponovio je da je ubeđen da je koalicija SPS sa Aleksandrom Vučićem u interesu Srbije.

„Ja da radim protiv Vučića neću. Ako partija bude većinski htela to da radi, ja u tome neću učestvovati a ako je cilj da ojačamo Srbiju, pa i Vučića, onda treba da ojačate Dačića“, kazao je lider socijalista.

Dačić je osudio izjavu visokog funkcionera SPS Novice Tončeva koji je zapretio blokadom autoputa Beograd-Skoplje ako još neko od direktora javnih preduzeća iz redova socijalista bude smenjen.

„Ozbiljan političar to sebi ne sme da dozvoli. To nije smeo sebi da dozvoli jer to ne samo da nije realno nego i neće biti dozvoljeno. Tončev je priznao da je pogrešio i da nije trebalo da daje takve izjave“, rekao je Dačić.

Podsetio je da je Petar Škundrić razrešen funkcije savetnika ministra jer je njegov sin učestvovao u nasilnim protestima protiv vlasti u Beogradu a da je dvoje socijalista iz Inđije isključeno iz stranke iz istog razloga.

„Škundrić je razrešen zbog objektivne odgovornosti a o odgovornosti ministra Gorana Trivana će odlučivati Predsedništvo SPS. Ali nešto nisam video ni Vučićeve partnere sa izborne liste da ga brane prethodnih dana pa nisu tako oštri prema njima kao prema nama. Ima i kadrova postavljenih sa njihove strane koji se ne ponašaju moralno u ovoj situaciji“, rekao je Dačić.

Govoreći o protestima u Srbiji, lider socijalista je ocenio da je jasno da nekim centrima u svetu ne odgovara stabilna i jedinstvena Srbija.

„Nije mi prvi put da se organizuju demonstracije i uvek je neko sa strane potpaljivao i stvarao logističku podršku za tako nešto“, dodao je Dačić.Rusija je protiv toga da neko preuzima monopol nad rešenjem pitanja Kosova

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov prilikom posete Beogradu nije preneo poruku da srpska delegacija ne treba da ide na sastanak u Vašington, ali i da je Rusija protiv toga da neko preuzima monopol nad rešenjem pitanja Kosova.

„Oni su protiv toga da neko preuzima monopol, da se pitanje Kosova reši u Beloj kući, to i Amerika shvata. Nije rekao da se ne ide u Vašington“, kazao je Dačić u gostovanju na televiziji Hepi i dodao da je Lavrov „samo preneo njihova saznanja o tome šta sa raznih strana spremaju kao varijante ili predloge za neko trajno rešenje“.

Rusija, kako je naveo, nije oduševljena što se dijalog odvija u Briselu, ali poštuju rezoluciju Generalne skupštine UN kojom je to odlučeno.

„Oni bi učestvovali u pregovorima ako se uopšte raspravlja o tome da se širi krug pregovarača“, dodao je Dačić.

Ocenio je da je čudno što je pred razgovore u Beloj kući objavljeno da je protiv Hašima Tačija podneta optužnica koja je sada na razmatranju.

Izvor: Danas

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here