DANAS JE SVETSKI DAN OSOBA SA AUTIZMOM

0
136

Danas je Svetski dan osoba sa autizmom. Obeležava se od 2008. godine, pošto je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u decembru 2007. godine doneta odluka da se 2. april obeleževa kao dan osoba sa autizmom, a za boju autizma je odabrana plava.

Beogradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom, koje čine roditelji dece i odraslih osoba sa autizmom, ovim povodomorganizuje izložbu slika i radova osoba sa autizmom. Izložba će biti otvorena u 10 časova u Dečjem kulturnom centru Beograd (Takovska 8). Manifestaciju su podržali Sekretarijat za socijalnu zaštitu Grada Beograda, kompanija Coca Cola Hellenic i Dečiji kulturni centar Beograd.

Pored same izložbe biće organizovane i interaktivne radionice u kojima će posetioci i učesnici moći zajedno da slikaju i vajaju. Tokom izložebe muzičku podršku će pružiti hor “Čarolija„ i Dečiji hor „Orlić“ iz Batajnice, a sve prisutne će sa veštinama karatea upoznati članovi Karate kluba „Nippon“.

Kao i prethodnih godina očekuje se da će izložbu podržati i veliki broj poznatih ličnosti. Svoj dolazak su potvrdili Leontina Vukomanović, Bojana Stamenov, Goca Tržan, Jelena Tomašević, Sergej Ćetković, Tijana Dapčević, Željko Vasić, Ivana Negativ i Đura Mornar.

Autizam je razvojni poremećaj komunikacije i socijalne interakcije koji se javlja u ranom detinjstvu i traje do kraja života. Autizam se obično javlja tokom prve 3 godine života i može da se desi svakoj porodici, bez obzira na rasnu, nacionalnu i etničku pripadnost, socijalni i ekonomski status. Češće se javlja kod osoba muškog pola.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here