Darija Kisić Tepavčević: Heroj dana ili lapsus godine

0
558

„Organizatori skupa izabrali su da se iskustvo iz Srbije predstavi kao primer dobre prakse u zaustavljanju epidemije i pozvana je da bude predstavnik Evrope“, navodi se u saopštenju „Batuta“.

Srbiju je predstavljala epidemiolog prof. dr Darija Kisić Tepavčević iz tog instituta, koja je govorila o izazovima u sprečavanju širenja bolesti.

Ovaj citat, na žalost „usmerenog“ informisanja, jeste plasiran pre pola godine, a ne ovih nedelja, kada smo u epidemiji opasne bolesti kovid 19. Tada je Srbija  predstavljala Evropu u Vašingtonu na sastanku za globalnu eliminaciju malih boginja.

Da je dr Kisić Tepavčević tada znala šta je čeka za šest meseci, verovatno bi tamo napomenula da je ono tada bio mačji kašalj u odnosu na moguće epidemije od novih mutiranih virusa, a da se dobra praksa mora stalno unapređivati.

Međutim, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“ ovih dana je dospela u centar pažnje jer je na RTS-u, u emisiji „Oko“, izjavila da je prva infekcija korona virusom u Srbiji detektovana 1. marta, a još jedna dva dana kasnije.

Vrlo brzo doktorku je zbog toga na svom tviter nalogu Marinika Tepić proglasila herojem dana, sa značajnim političkom porukom da su dva potvrđena slučaja bila znatno pre „no što su Vučić i Maja raspisali izbore 4. marta“ i dakako, pre nego što je 6. marta rečeno da je otkriven prvi oboleli.

Sve to je kasnije impliciralo u brojnim medijima i na društvenim mrežama da je vladajuća SNS klika zarad prikupljanja potpisa i predaje svoje izobrne liste prećutala istinu o prvim slučajevima zaraženih.

Veoma brzi demanti svoje izjave – da je zapravo mislila da kaže „u prvoj nedelji marta, a ne 1. marta, i eto, napravila lapsus“ – Dariji Kisić Tepavčević nije mnogo pomogao da se stišaju prozivke opozicije i velikog dela javnosti.

Naprotiv, sada je između čekića i nakovnja, jer su brojne televizije počele da je još više koriste za emisije i izjave o epidemiji, ali sa upadljivim izbegavanjem spornih datuma, koji epidemiolozima i pacijentima mnogo znače, a političarima kako-kad ili nikad.

Darija Kisić rođena je 1975. u Sarajevu.

Medicinski fakultet u Beogradu završila je 2001, a na istom fakultetu je magistrirala 2006. iz oblasti epidemiologije.

Doktorirala je na temu procene ishoda bolesti kod bolesnika sa multiplom sklerozom.

U februaru 2002. postaje asistent pripravnik za predmet Epidemiologija na Medicinskom fakultetu.

U zvanje asistenta izabrana je 2007. godine i ponovo 2010. godine. Krajem te godine predložena je za izbor u zvanje docenta. Trenutno je vanredna profesorka na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here