Deonica kroz Grdelicu dvostruko skuplja nego u Severnoj Makedoniji?

0
145

Srbija je kilometar autoputa kroz Grdeličku klisuru platila skoro dvostruko više nego što je Severnu Makedoniju koštala gotovo ista deonica, u punom profilu autoputa, pred ulazak u Grčku.

To za N1 tvrdi Danijel Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju, uz napomenu da je njegova organizacija ovu analizu uradila upoređujući i specifičnosti terena, pa je poređenje, kažu, relevantno jer se i novi deo autoputa naših južnih suseda takođe nalazi u brdsko-planinskom predelu. Ekipa N1 provezla se preko 27 kilometara novog puta u Grdelici, kojeg je najviše državno rukovodstvo nedavno pustilo u saobraćaj.

Još se ne zna koliko će “u paru” koštati od milošte nazvano “graditeljsko čudo”, odnosno, 27 kilometara autoputa kroz Grdeličku klisuru na jugu zemlje. Zna se, izričiti su u Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju u Nišu, da će građani Srbije ovaj ponos Vlade i predsednika – preplatiti.

“Imamo 28,8 km kroz Makedoniju i 26,3 km kroz Srbiju. Ako znamo da su Makedonci platili 218 miliona i to je završna cifra koju je “izbacila” Evropska investiciona banka, a da naša ministarka još uvek ne zna koliko će tačno nas da košta, ali misli da neće manje od 350 miliona evra, dobijamo rezultat da smo mi dvostruko skuplje platili kilometar našeg užeg puta”, kaže Danijel Dašić iz NKD.

Do tog dela, između Grdelice i Vladičinog Hana, dolazi se sada novim autoputem koji od Niša dolazi do Grdelice, gde počinje “nezgodna” deonica zbog koje je više puta otkazivano puštanje u saobraćaj južnog kraka Koridora 10 kroz Srbiju.

Jedno od mesta koje je najviše korišćeno u propagandne svrhe još tokom izgradnje autoputa je upravo – kod “čuvenih” kosina od kojih se jedna i urušila pre otvaranja autoputa. Stručnjaci se nisu mnogo oglašavali po ovom pitanju, ali ima i onih koji i sada dovode u pitanje sigurnost i prve kosine, na samom ulazu u Grdeličku klisuru.

Problemi na takozvanoj Kosini 2, odnosno obrušavanje zemlje, nije imalo veze sa CIP zato što je tu, kako prenosi Danas, rađeno po “nekoj drugoj dokumentaciji”, a da taj institut niko nije obavestio. Ono što struku brine su baš ove strme kosine.

“Očigledno je da struka nije bila konsultovana. Sanacija kosina je vrlo ozbiljan zadatak koji se na fakultetu izučava toliko godina koliko naši ministri nisu ukupno studirali. Mi ovde imamo šest ili sedam različitih metoda po kojima su rađene kosine, ja ne znam zašto nije izabran jedan način, odnosno – zašto nisu pogledali kako su to Makedonci uradili”, kaže Dašić.

Poseban oprez vozačima savetuje se na deonici između kosina, nedaleko od tunela Predejane, jer je kolovoz nešto uži, brzina ograničena na 100 km na sat, a na mnogim delovima ogradnih zidova – nema, poput situacije kod same “petlje” na izlazu za Predejane.

Tunel Manajle, ispred Vladičinog Hana. Ima signala mobilne telefonije, SOS linija i prostora za preusmeravanje. Ograničenje je 80 kilometara na sat. Poseban ponos graditelja. 

Da li je zaista bilo vozača koji su se u tunelu zaustavljali i pravili selfi fotografije – dokaze nemamo, imamo upozorenje Koridora Srbije da je zaustavljanje u tunelu krajnje rizično i zabranjeno. Imamo i jednu nacionalnu televiziju koja je pokušala da ovu pojavu “dokaže”, ali je, na kraju, svog snimatelja usnimila kao vozača.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here