Diplomate tvrde: Srbija će od EK dobiti „vrlo negativne ocene“

0
208

Srbija će dobiti „vrlo negativne ocene“ u segmentu koji se odnosi na „stanje demokratije“, tvrde za Danas pojedine diplomate, govoreći o Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije ka članstvu u EU, koji će biti predstavljen na današnjem vanrednom zasedanju Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET) u Briselu.

Sednica posvećena „paketu“ izveštaja o Zapadnom Balkanu i Turskoj treba da počne u 11 časova, a dokumente će predstaviti komesar EU za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han. Kako Danas nezvanično saznaje, izveštaj o Srbiji premijerki Ani Brnabić predaće u 16 sati šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

Naši izvori kažu da će oštre kritike biti izrečene na račun rada parlamenta, lokalnih izbora, slobode medija. Između ostalog, očekuje se da će u Izveštaju biti ocenjeno da „kontrolna uloga“ Narodne skupštine nije dovoljno izražena, da se nastavljaju pritisci na civilno društvo i nezavisne medije, te da postoji dominacija izvršne vlasti nad zakonodavnom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here