Dok funkcioneri polemišu ko je uzbunjivač a ko špijun, tužilaštvo – ne reaguje

0
118

Posle predsednika, i ministar odbrane zaključio je da je oružje koje se povezuje sa izvozom u Ukrajinu, prodato kompaniji iz Poljske u skladu sa zakonom. Postavlja se pitanje zašto vlast sada optužuje majku uzbunjivača Aleksandra Obradovića i zašto se uporno ponavlja da je on lažni uzbunjivač i špijun, a Tužilaštvo i dalje ne reaguje. Novinari istraživači poručuju: skreće se pažnja sa afere Krušik.

Tema je bila: minobacačke granate iz Krušika koje su 2015-te padale na ratištu u Ukrajini.

“Ništa tamo nismo izvezli, krajnji korisnik je bio ‘Natan’ i kompanija gospođa mame i gospodina Crnogorca”, rekao je Vučić u subotu i još četiri puta ponovio “gospođa mame lažnog uzbunjivača”.

Napad preko majke još jedan je pokušaj da se prikrije činjenica da je novac iz namenske industrije završio u privatnim džepovima, zaključuje jedan od novinara istraživača afere Krušik.

“Meni se čini da sama država sada uvlači taj međunarodni aspekt u celu priču ne bi li pokušala i preko toga da sakrije suštinu priče o velikoj korupciji. Njegova majka, po onome što su izneli iz dokumentacije, što je takođe nezakonito, PIO fonda radi od 2017. u jednoj drugoj privatnoj firmi i nema veze sa firmom koja se dovodi u vezu sa prodajom oružja Ukrajini, niti je u to vreme radila i u ovoj firmi, a drugo žena je knjigovođa, ne bavi se prodajom i ugovoranjem cena, tako da je i taj ceo spin ustvari laž”, kaže novinar Vuk Cvijić.

Pitali smo predsednika da li je zainteresovan da čuje šta još ima da kaže uzbunjivač Aleksandar Obradović, pošto, kako je sam objasnio, još mnogo toga nije otkrio.

“Ja sam spominjao samo gospođa mamu, a gospodina sina nisam spominjao, to ste izmislili”, kazao je Vučić.

N1: Pa govorili ste lažni uzbunjivač?

“Pa samo sam govorio lažni uzbunjivač, pošto vi non stop lažno obaveštavate javnost da je on uzbunjivač”, odgovorio je.

Zanimalo nas je i da li je u međuvremenu predsednik saznao šta je Branko Stefanović, kao član delegacije GIM-a radio u Krušiku?

“Pojma nemam, ako je počinio krivično delo molim vas da što pre odgovara, pomozite, dajte informaciju, a ne da donosite telefone”, izjavio je predsednik Srbije.

N1: Postoji dokument koji potvrdjuje da je bio tamo

“Postoji dokument? A to je krivično delo koje”, upitao je Vučić, a onda su novinari nastavili da pitaju druga pitanja.

A govoreći o nedavnoj akciji BIA i VBA u kojoj su uhapšena tri radnika firme “Prvi partizan” zbog sumnje da su pokušali da prodaju dokumentaciju o municiji, ministar odbrane pomenuo je i Obradovića.

“U čemu je razlika između ovog iz ‘Krušika’ koji je dao bugarskoj državljanki informacije i ovog iz ‘Prvog partizana’ koji je informacije dao državljaninu Severne Makedonije šiptarske nacionalnosti? Je l’ u medijskom PR-u? U drugačijem pristupu, ovo može da naškodi Nebojši Stefanoviću, ovo ne može da mu naškodi, je l’ u tome razlika? Izvinite, i jedan i drugi su špijuni, ja ih tako doživljavam, ali naravno o tome će odluku doneti nadležni sud, ja sam rekao samo svoje mišljenje”, kazao je ministar Aleksandar Vulin.

Zašto Obradović ima takav osuđujući tretman?

“Odbranom putem napada skreće se pažnja. Sada ono što rade predsednik i ministar policije koji je direktno umešan je da osudjuju uzbunjivača koristeći svoje pozicije moći, pokušavajući da sakriju ono što se dešavalo, pa samo to što rade sada izaziva sumnju i može da bude krivično delo”, rekao je Vuk Cvijić.

I dok država sa najvišeg nivoa poručuje da iz zemlje ne može da izađe nijedan metak, a da se ne zna kome je prodat, čini se da niko ne zna kada će iz kućnog pritvora izaći Aleksandar Obradović?

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here