Izvor: N1

Najveći problemi doktora opšte prakse su nedostatak zaštitne medicinske opreme i nejasne instrukcije nadlženih ograna, izjavila je za N1 Milica Nikolić Urošević, predsednica Udruženja za zaštitu prava izabranih doktora opšte prakse.

“Mislilo se da je došao kraj i da nećemo više imati problem sa nedostatkom zaštitne opreme, ali prošle nedelje sam preko medicinskih sestara tražila maske, međutim nismo ih dobili jer je direktor smatrao da je 10 maski dovoljno po radniku za pet radnih dana”, priča ona.

Kaže da se zvanično obratila direktoru 9. jula tražeći maske i podsećajući ga na stav republičke stručne komisije za zaštitu od zaraznih bolesti da je potrebno menjati maske na svaka dva sata, kao i posle svakog sumnjivog slučaja na infekciju koronavriusom.

Kaže da je sledećeg dana stigla odluka o dostavljanju 20 maski.

“Juče sam imala šest slučajeva koji su suspektni i koji su kasnije i potvrđeni da su pozitivni. Posle svakog od njih sam morala da promenim masku. Znači, sedam maski samo juče. Kako onda da se zaštitimo?”, pita ona i dodaje da lekari moraju sami da kupuju maske.

Stav svih kolega, kaže Milica Nikolić Urošević, je da do njih ne dolaze informacije nadležnih institucija.

“Dolaze samo instrukcije, usmene naredbe vršioca dužnosti direktora doma zdravlja. Funkcionišemo na osnovu sopstvenog iskustva borbe protiv epidemija, na osnovu znanja i razmene međusobnih informacija”, navodi ona.

Milica Nikolić Urošević navodi da su tražili od Ministarstva zdravlja da objavi protokole.

“Protokole ne samo za nas nego i za pacijente, koji su to simptomi koji pacijenta upućuju na kovid ambulante, a koji do izabranog doktora. Postoji samo opšta preporuka koja daje mogućnost da se tumači kako kome odgovara u tom trenutku”, rekla je ona.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here