Dr Stevanović: “Cilj je da imamo epidemiju osam, devet, deset, 11 nedelja, a ne desetine hiljada obolelih unutar 15 dana…”

0
427

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS Goran Stevanović je rekao za RTS da su današnje brojke koje pokazuju broj oblelih nešto manje nego jučerašnje ali da smo tek na početku i da moramo da se trudimo da te brojeve smanjimo.

Goran Stevanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da na klinici gde je on direktor trenutno nalazi 80 bolesnika i da je njih 11 na respiratoru.

Pojašnjava da Klinika ne radi punim kapacitetom jer tu stižu najteži bolesnici i mora da postoji rezerva.

“Naše smene su danima, nedeljama trostruko povećane. U toku noći je na različitim pozicijama i do 40 zaposlenih”, rekao je Stevnović.

Navodi da imaju pacijente svih životnih dobi ali da je uglavnom reč o osobama starije i srednje dobi.

Stevanović je rekao da je cilj struke koji je naišao na podršku sistema da se epidemija zaravni, odnosno da se njeno trajanje produži i da broj obolelih po danima bude manji.

“Cilj je da imamo epidemiju osam, devet, deset ili 11 nedelja, a ne desetine hiljada obolelih unutar 15 dana”, rekao je Stevanović.

Objašnjava da se borimo sa nepoznatim virusom koji je prvi put na našem terenu i kojem malo znamo bez obzira na radove i iskustva drugih.

“Svaki dobijeni dan je ogromna pobeda i podstrek da se ide dalje. Ne smemo da se opuštamo i da mislimo da se za 15 ili 20 dana sve završava”, rekao je Stevanović.

Ističe da bi to mogli da kažemo kada bi apsolutno svi poštovali mere, ali da svi znaju da to nije slučaj.

Izvor: Nedeljnik

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here