Država Linglongu poklonila 96 hektara

0
216

Građanski preokret iz Zrenjanina saopštio je da je nakon više od tri meseca od podnetog zahteva i Rešenja o izvršenju koje je Poverenik za informacije od javnog značaja doneo pod pretnjom sprovođenja rešenja posrednom prinudom i izricanja novčanih kazni, Republička direkcija za imovinu Republike Srbije dostavila kopiju ugovora sa kineskom kompanijom Linglong.

Na osnovu zaključka Vlade Srbije, država je ugovorom poklonila kineskom investitoru Linglong više od 96 hektara zemljišta, aerodromsku pistu i pomoćne objekte uz nju, a preuzela je na sebe obavezu da obešteti aktuelne i potencijalne potražioce tog zemljišta u postupku restitucije, kako bi interes Linglonga bio zaštićen, kažu u GP.

Oni dodaju da u ugovoru piše: „Radi izbegavanja svake sumnje, u slučaju zahteva trećeg lica ili postojanja tereta, Republika Srbija će, o svom trošku, preduzeti sve radnje dozvoljene zakonskim propisima, radi sprečavanja bilo kakve štete za Linglong.“

Ovakvim postupanjem vlasti, država krčmi svoje najvažnije resurse i pretvara se u ponizni servis stranih investitora, na dugoročnu štetu svojih građana. U industrijskoj zoni „Jugoistok“, koja se se nalazi pored zemljišta poklonjenog Linglongu, Grad Zrenjanin prodaje parcele po početnoj ceni od 943,5 dinara za kvadratni metar. To znači da zemljište poklonjeno Linglongu vredi najmanje osam miliona evra, navode iz Građanskog preokreta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here