Država pravi mapu crnih tačaka na putevima

0
136

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture donelo je pravilnik o načinu utvrđivanja saobraćajnih deonica najvećeg rizika i identifikacije i rangiranja opasnih mesta. Pravilnik takođe sadrži i odredbe o sastavu stručnog tima za mapiranje rizika i uslovima za članove tog tima.

Na putevima u Srbiji se od početka januara do kraja avgusta dogodilo 23.057 saobraćajnih nezgoda i nesreća, od kojih se skoro polovina (preko 11.000) desilo na teritoriji Beograda, ukazuju poslednji podaci dostupni na republičkom Portalu otvorenih podataka.  
U čak 14.167 nezgoda posledica je bila samo materijalna šteta, dok je u njih 8.658 bilo povređenih učesnika u saobraćaju. U 232 nesreće došlo je do jednog ili više smrtnih ishoda.  
Na osnovu otvorenih podataka Opservatorija društvenih inovacija sačinila je interaktivnu vizuelizaciju svih dokumentovanih nesreća. Koristeći dostupne statistike, ta organizacija je identifikovala oko sto pedeset zona na kojima se dešavaju pretežno teže nezgode (preko 50% sa povređenom ili poginulom osobom), a gde se u krugu od 200 metara desilo bar deset nezgoda.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here