Država za obnovu voznog parka policije predvidela 20,3 miliona evra

0
218

Više od 700 automobila škoda rapid koju je MUP neposrednom pogodbom nabavio u toku 2017. godine samo su deo vozila koja će pod oznakom tajnosti biti nabavljena u okviru „kapitalnog projekta osavremenjivanje voznog parka MUP“. Nabavke su tajne zbog “posebne opreme i posebnih uslova plaćanja”, a država je za obnovu voznog parka Ministarstva unutrašnjih poslova za tri godine opredelila oko 20,3 miliona evra. Ovo su navodi iz obrazloženja Tužilaštva za organizovani kriminal o odbacivanju krivične prijave koju su zbog tajne nabavke škoda 2017. godine podneli zaposleni u Sektoru za materijalno-finansijske poslove MUP-a.

Vozila MUP-a Srbije prilikom preuzimanja 2017. Foto: MUP
Vozila MUP-a Srbije prilikom preuzimanja 2017. Foto: MUP

Sredinom septembra 2017. ministar unutrašnjih poslova svečano je predao više od 700 novih putničkih vozila marke škoda različitim policijskim upravama.

Neposredno nakon svečanosti javnost je saznala da je Zaključkom Vlade ova nabavka proglašena poverljivom zbog čega su automobili umesto putem tendera, nabavljeni direktnom pogodbom.

Uprkos tome što je MUP ranije vozila nabavljao s uredno objavljenom konkursnom dokumentacijom, specifikacijama kao i odlukama o zaključenim ugovorima, predstavnici vlasti tvrdili su da je razlog za tajnost ovakve nabavke “specifikacija vozila“ policije.

Zbog ove nabavke zaposleni u Sektoru za materijalno-finansijske poslove MUP-a podneli su u oktobru 2017. godine Višem javnom tužilaštvu krivičnu prijavu za zloupotrebu službenog položaja protiv načelnika tog sektora Željka Veselinovića i državnog sekretara u MUP-u Miroslava Miličkovića.

2017.700.000.000 dinara
2018.850.000.000 dinara
2019.850.000.000 dinara

U krivičnoj prijavi se navodi da je nabavka 700 vozila marke škoda realizovana kao tajna bez preciznog obrazloženja kao i da se do sada vozila nikada nisu nabavljala po članu 128 Zakona o javnim nabavkama.

Da je nabavka škoda sprovedena upravo po ovom članu, medijima je ranije potvrdio državni sekretar u MUP-u Srbije Miroslav Miličković koji je istakao da je to učinjeno na osnovu zaključka Vlade kojim je utvrđena poverljivost postupka.

Član 128. Zakona o javnim nabavkama predviđa da se zakon ne primenjuje na nabavke koje se odnose na obaveštajne aktivnosti, nabavke u oblasti odbrane i bezbednosti ako su ugovori dodeljeni u skladu sa međunarodnim sporazumima ili gde bi primena postupka javne nabavke dovela do otkrivanja informacija koje se smatraju ključnim za bezbednost.

U krivičnoj prijavi koju su podneli zaposleni u Sektoru za materijalno finansijske poslove MUP-a navodi se između ostalog i da za primenu ovog člana zakona nije bilo osnova jer su vozila nabavljena za policijske uprave gde su dostupna svim zapsolenima kao i da su javno predstavljena na svečanoj primopredaji u Beogradu.

Kako je potvrđeno novinarima Insajdera, Više tužilaštvo je ovu krivičnu prijavu prosledilo Tužilaštvu za organizovani kriminal koje ju je odbacilo 27. decembra prošle godine.

U obrazloženju za odbacivanje prijave koja je po Zakonu o dostupnosti informacija dostavljena novinarima Insajdera, Tužilaštvo za organizovani kriminal navodi da su od MUP-a dobili informacije da je 700 škoda samo deo planiranih nabavki automobila kao i da će nova vozila biti nabavljena i u 2018. i 2019.

U obrazloženju piše i da je policija Tužilaštvu navela da je razlog tajnosti ovih nabavki posebna oprema, ali i uslovi plaćanja.

„Poverljivost je tražena zbog posebne opreme, ali i zbog posebnih uslova plaćanja gde sproveden postupak pregovaranja sa ciljem dobijanja što većeg broja vozila u što kraćem roku“, navodi se u obrazloženju koje je TOK dostavio Insajderu na osnovu Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja.

U obrazloženju nema detalja o tome šta znače posebni uslovi plaćanja i posebna oprema unutar automobila kao ni obrazloženje zbog čega se ove nabavke razlikuju od ranijih nabavki vozila za MUP koje su sprovođene javno.

MUP je, kako se vidi u dokumentu, dodao i da nabavkom 710 škoda od firme „Autočačak“ u 2017. nije završen kapitalan projekat već da tek sledi nabavka preostalih vozila, gde će, kako tvrde, biti i vozila drugih proizvođača.

Iznos nabavke, kako se dodaje, opredeljen je po pravilima finansiranja kapitalnih projekata i to na period od tri godine, gde je država, orijentaciono, za tri godine opredelila ukupno oko 2.400.000.000 dinara što je, po trenutno srednjem kursu, 20,3 miliona evra.

U 2018. po sličnom principu MUP nabavio najmanje 300 vozilaInače, sredinom novembra prošle godine ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović svečano je uručio sada oko 300 vozila različitih modela pripadnicima kriminalističke policije. Ubrzo nakon ovog događaja, novinari Insajdera od MUP-a su zatražili odgovore na pitanje pod kojim uslovima, od kojih firmi i po kojoj ceni je obavljena ova nabavka ali nam odgovori, uprkos insistiranjima, do danas nisu stigli.

Izvor: Insajder

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here