Dveri traže da se policijski čas ukine ili ublaži za vreme Uskrsa

0
254

Predsednik i poslanik pokreta Dveri Boško Obradovića je u pismu Sinodu Srpske pravoslavne crkve (SPC) zamolio da se kod državnih vlasti založe da se policijski čas u vreme uskršnjih praznika ukine ili makar ublaži i na taj način omogući prisustvo vernika “bogosluženjima na otvorenom”.

Obradović je u pismu, kako su saopštile Dveri, naveo da se obraća u ime velikog broja zabrinutih pravoslavnih hrišćana kojima su u “ovom trenutku” ugrožena osnovna verska prava.

Navodeći da državni organi planiraju da uvedu policijski čas i za uskršnje praznike, Obradović je ocenio da se na taj način krše Ustavom zagarantovana verska prava i sprovodi “neobična diskriminacija” prema vernicima.

Uprkos tome što treba poštovati državne preventivne mere za zaštitu zdravlja stanovništva, nije jasno zašto je dozvoljen odlazak u banku, supermarket ili poštu, uz poštovanje fizičkog distanciranja i druge elemente zaštite, a nije dozvoljen dolazak u hram, upitao je Obradović.

On je ukazao i da nije jasno kako mogu da nesmetano funkcionišu rijaliti šouvi na televiziji i predizborni skupovi sa više desetina ljudi u malom zatvorenom prostoru, a vernici ne mogu da posete crkve

“Ovo je tek nelogično kada se uzme u obzir da su bogosluženja najčešće organizovana na otvorenom prostoru u crkvenoj porti gde u potpunosti može da se ispoštuje mera fizičkog distanciranja”, napisao je Obradović.

Obradović je predložio da sve eparhije SPC organizuju litije, uz sve mere fizičkog distanciranja između učesnika litije, kao “veliki svenarodni izraz pokajanja i vapijući glas prema Bogu da nas zaštiti i spase od ove pošasti”.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here