Epidemija u Rusiji se širi, problemi za Putina?

0
322

Samo danas je u Rusiji zabeleženo čak 9.623 novih slučajeva koronavirusa, što je novi jednodnevni rekordni porast.

Time je zvaničan broj slučajeva ove zemlje skočio na 124.054.

Više od 64 odsto novih infekcija bilo je na teritoriji Moskve i moskovskog regiona.

Kako raste pandemija koronavirusa, zdravstveni sistem najgušće naseljenog područja u Rusiji rasteže se do krajnjih granica.

Iz bolnica stižu zastrašujući izveštaji o sve većem broju pacijenata. Oko 9.000 novozaraženih dnevno se pojavljuje širom Rusije i za mnoge od njih nema mesta u bolnicama, a ponestaje i lekova i medicinske opreme, navodi “Moskov tajms”.

Rusija već danima obara rekorde u broju zaraženih koronavirusom, a sada je i premijer te zemlje Mihail Mišustin pozitivno testiran na kovid 19.
Premijer je tokom video konferencije obavestio predsednika Vladimira Putina o rezultatu testa i napomenuo da će vlada nastaviti da radi kao i obično.

Ta vest je došla u trenutku kada je Rusija premašila broj od 124.000 zaraženih. Na globalnoj rang listi, najveća zemlja sveta je sada sedma najpogođenija, sa više slučajeva od Kine, Turske, Irana,…

I dalje se dobro drži u pogledu smrtnosti, sa nešto više od 1.200 preminulih, s obzirom na to da Kremlj bije glas da često prećutkuje istinu, taj podatak treba uzeti uz dozu rezerve, piše “Blic”.

Zvanična brojka bi značila ogromnu efikasnost u testiranju i lečenju građanja, što demantuju brojna svedočenja iz bolnica, posebno onih van Moskve.

Zdravstveni radnici iz najveće bolnice u gradu Ufa uputili su ove nedelje Putinu video apel zahtevajući punu istragu o tome kako je njihova bolnica postala “nulta tačka” za epidemiju u celom regionu.

Kažu da veruju da su lokalne vlasti u martu znale da postoji problem, ali da nisu dostavile validne rezultate laboratorijskih testova.

“Ne verujemo u podatke iz laboratorija koje kontrolišu regionalne vlasti”, kažu zaposleni u bolnici.

Njihova bolnica je 6. aprila stavljena u dvonedeljni karantin. Medicinsko osoblje je ostalo zatvoreno unutar bolnice bez dovoljno zaštitne opreme i bez mesta za odmor i spavanje, a mnogi od njih su morali da nastave da rade i kada su se i sami razboleli.

Slična je priča i u drugim ruskim regionima. Bolničke službe ili čitave bolnice se zatvaraju kako bi se sprečilo da virus “pobegne”, a pacijenti i zaposleni ostaju zarobljeni u “ljudskom inkubatoru”.

Još jedan video snimak sa glavne klinike za zarazne bolesti u Majkopu pokazuje koliko je strašno stanje u nekim ruskim regionima.

Posude prekrivene fekalijama leže ispod bolničkih kreveta i čekaju da budu ispražnjene. U kupatilu nema toalet papira. Posteljina ne izgleda čisto, navodi “Blic”.

To je sasvim drugačija slika od sjajnih novih bolničkih odeljenja koje gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin deli na svom Tviteru, piše “Skaj njuz”.

Moskva se bori da poveća bolničke kapacitete za još 7.000 kreveta, pošto se virus i dalje širi uprkos tome što je prošlo više od mesec dana od uvođenja izolacije.

Prestonica je i dalje je epicentar epidemije, ali građani prestonice ubedljivo imaju najbolje šanse za visokokvalitetnu medicinsku negu.

Međutim, čak i tamo zdravstveni radnici sve glasnije pričaju o nedostatku zaštitne opreme. Iscrpljenom bolničkom osoblju očajnički je potrebno pojačanje. Studenti medicine prve godine priskaču u pomoć, ali ima sugestija da to nije dobrovoljno.

Putin je poručio naciji u sredu da vrhunac tek treba da dođe i da će tradicionalni majski praznici proteći pod karantinom. To, inače, nije terminologija koju on koristi, on, naime, i dalje izolaciju naziva “neradnim danima”, kao da ne želi da se vidi da je on taj koji nameće strogi režim samoizolacije svom narodu.

Sada dodatno pozitivan rezultat na kovid 19 u samom državnom vrhu zadaje udar Putinovim pokušajima da pokaže kako situaciju drži pod kontrolom, navodi se u tekstu.

Već je morao da odloži dva bitna projekta – glasanje o ustavnim amandmanima koji bi mu otvorili put za ostanak na vlasti i posle 2024. godine i 75. godišnjicu sovjetske pobede nad nacističkom Nemačkom.

Katastrofalni kolaps cene nafte takođe guta ruske zalihe “za crne dane” i ekonomski će je teško pogoditi.

Jedno vreme tokom ove pandemije Putin je mogao samouvereno da tvrdi da će se sve dobro završiti.

To vreme je prošlo, zaključuje se u tekstu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here