Epidemiolog Tiodorović: Najslabija karika u lancu – građani koji ne poštuju mere

0
226

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović ocenio je da nema potrebe za uvođenjem zabrane kretanja od 24 sata, ako se stvarno održava ozbiljnost u prihvatanju i poštovanju postojećih mera i upozorio da u sprečavanju širenja zaraze treba imati na umu da “ne postoji rizik jedna nuli”.

Tiodorović je u emiji “OKO” Radio-televizije Srbije rekao da je 24-satni policijski čas nezgodno uvesti jer mora da funkcioniše proizvodnja hrane, energetika, zbog čega je prihvaćena ideja zabrane izlaska od subote u 13 sati do ponedeljka ujutro u pet sati.

Rezultate ćemo videti za pet-šest dana, dodao je on i naglasio da su “najslabija karika u lancu” građani koji ne poštuju mere.

“Do Uskrsa bi trebalo da bude težak period, kada će rasti broj obolelih i naša uloga je da ta kriva bude spuštena što je više moguće, da razvučemo epidemiju, a to podrazumeva odgovornost svakoga”, rekao je Tiodorović.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da je u Vojvodini potvrđeno 269 pacijenata sa korona virusom, 107 je smešteno u KC Vojvodina, a jedan broj građana koji je bio u samoizolaciji je izlečen.

“Aktivirali smo zgradu Novosadskog sajma, gde je smešteno 39 građana, dosad imamo osam smrtnih slučajeva, a sedam ljudi je otpušteno sa bolničkog lečenja”, rekao je Gojković, ocenivši da se epidemija drži pod kontrolom i da nema naglih iskakanja.

Gojković je naglasio da se od početka epidemije niko od lekara, medicinskih sestara i tehničara u KSV Vojvodina nije zarazio brinući o 107 korona pacijenata koji se leče u toj ustanovi, a da je za slučaj jedene zaražene medicinske sestre epidemiološki dokazano da je zaražena van KCV.

Komentarišući sa voditeljem slučaj da je jednom od zaposlenih u RTS potvrđen koronavirus, dr Tiodorović je sugerisao da se se svi moraju pridržavati osnivnih preventivnih mera – nošenja rukavica, maski i što češćeg pranja ruku.

Tiodorović je naglasio kako u preventivi i borbi protiv širenja zaraze treba imati na umu da u prirodi virusa “ne postoji rizik jednak nuli”.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here