Epidemiolozi: Nikakve dileme nismo imali o ukidanju vanrednog stanja

0
407

Zamenica direktora “Batuta” Darija Kisić Tepavčević izjavila je, odgovarajući na pitanje da li je politika imala uticaj na preporuku da se ukine vanredno stanje, da nema kompromisa kad je reč o zdravlju i da su sve stručne odluke bile “jednoglasne i uniformne”. Epidemiolog Predrag Kon je dodao da nikakve dileme nisu imali o ukidanju vanrednog stanja.

“Imali smo kompromis u ovkiru same struke za prvomajske praznike, tada smo imali razmenu mišljenja, ali smo na kraju i tu bili jednoglasni. Ovde to nije bilo potrebno jer se jasno vidi opadanje aktivnosti virusa”, rekao je Kon na konferenciji za novinare.

On je naglasio da nije cilj održavanje vanrednog stanja već povratak u normalan život.

Kisić Tepavčević je rekla da će i nakon ukidanja vanrednog stanja biti aktivan epidemiološki nadzor.

Odgovarajući na pitanje o istupanjima u javnost pulmologa Branimira Nestorovića i konstataciju da on iznosi često drugačija mišljenja, Kisić Tepavčević je rekla da ne smatra da su to suprotna mišljenja.

“To su mišljenja jednog vrsnog kliničara, sa njegovog aspekta. Naši pogledi sa preventivne strane su nešto drugačiji, ni slučajno nisu različiti”, rekla je on.

Kon je dodao da epidemiolog ne može da kaže da je epidemija završena kad ima 114 obolelih u jednom danu.

“Kliničar može. Epidemiolog ne sme da preporučuje zaražavanje ni u jednoj prilici”, navodi Kon.

On smatra da teoretisanje o tom pitanju nije prihvatljivo pred javnošću.

“Jer neko to može shvatiti potpuno ozbiljno, otići i zaraziti se i možda dobiti neku težu formu”, rekao je Kon.

Kisić Tepavčević je rekla da je, ako se desi da virus preživi leto, izvesno da se “drugi talas” doći na jesen, ali da su “i država i pojedinci spremni”.

“Nikad virus viće neće biti u ovakvom obliku, nikad više u ovakvom stepenu. Nadamo se da ćemo ga prevesti u onaj oblik koji će za nas biti bezazlen, koji će izazivati blage prehlade ili asimptomatske oblike bolesti”, rekla je ona.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here