Evropa se priprema da ublaži mere, preporuke EK za povratak u “normalno stanje”

0
282

Više država članica Evropske unije već je počelo sa postepenim ublažavanjem restriktivnih mera donetih u okviru borbe protiv pandemije koronavirusa. Danas je i Evropska komisija izašla sa preporukama kada i kako bi trebalo relaksirati situaciju i početi povratak u normalno stanje.

EU se priprema za ublažavanje mera uvedenih u okviru borbe protiv pandemije koronavirusa. Države članice EU sada su dobile i pisana uputstva iz Brisela, u vidu preporuka koje bi trebalo da poštuju, kako bi pažljivo i štiteći građane i biznis, izašle iz kriznog perioda. Uputstva su:

– Postepeno ukidanje mera i praćenje efekata
– Zamena opštih mera konkretnim merama (produžena zaštita starijih, obavezna dezinfekcija i dr.)
– Koordinisano ukidanje kontrola na unutrašnjim granicama (otvaranje spoljnih granica u drugoj fazi)
– Fazno pokretanje privrednih aktivnosti (kako se ne bi svi odjednom vratili na posao)
– Održanje socijalnog distanciranja u odnosu na oblast (od škola i trgovina do masovnih manifestacija)
– Javim kampanjama održati napore za sprečavanje širenja virusa

Da bi se prešlo na ulblažavanje mera, Evropska komisija savetuje da epidemiološki kriterijumi budu osnov za to, odnosno da se sačekla da dođe do drastičnog pada broja zaraženih, da se dostignu potrebnih zdravstveni kapaciteti za lečenje ne samo obolelih od Covid-19, već i od drugih bolesti i da se obezbedi sistem praćenja kretanja virusa u vidu masovnog testiranja.

Dok se ti uslovi ne ispune, ne bi trebalo ublažavati donete mere, poruka je iz Brisela.

“Vlasti u državama članicama bi morale veoma pažljivo da procene koje je najbolje vreme za početak ublažavanja restriktivnih mera, i da ih ublažavaju jednu po jednu. To je težak zadatak, jer su države članice Unije pogođene na različite načine, u smislu intenziteta širenja zaraze, ali i vremena početka pandemije”, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. 

Evropska komisija najavljuje i izradu Strateškog plana obnove, za koji kažu da će u osnovi imati dugoročni budžet EU, oko koga su pregovori uveliko u toku. 

Evropska komisija trebalo je prošle nedelje da saopšti izlaznu strategiju, ali se od toga odustalo, nakon što su se pojedine države članice pobunile da je prerano. U međuvremenu, pojedine su počele same da ublažavaju mere, bez koodirnacije i instrukcija iz Brisela, a među njima su Češka, Austrija, Danska, pa i Italija.

Druge države neće uvblažavati mere pre maja, na primer Francuska i Belgija, dok se pojedine tek pripremaju za to, kao što su Nemačka ili Luksemburg – koji bi sledeće nedelje trebalo da otvori gradilišta, butike i druge prodavnice.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here