Iznenađena sam i zabrinuta idejom o snižavanju izbornog praga sa pet na tri odsto, izjavila je za Blic predsednica Odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i Evropske unije (EU) i poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon.

Nisam videla da je spuštanje izbornog cenzusa akcija o kojoj je bilo koja politička stranka raspravljala tokom našeg jesenjeg dijaloga. Radikalne promene izbornih pravila tako blizu održavanja izbora su veoma opasne taktike, upozorila je Fajon. To se, dodala je ona, uglavnom ne smatra dobrom praksom i može ozbiljno da potkopa poverenje.

Bilčik zaintrigiran snižavanjem cenzusa

„O tom pitanju se nikada nije raspravljalo u kontekstu našeg posredničkog rada od strane bilo koje političke snage u Srbiji, za razliku od raznih drugih promena koje je većina političkih stranaka usvojila konsenzusom i na kojima srpski parlament radi i usvaja od decembra“, rekao je Bilčik za „Politiku“.

Bilčik je najavio da će se vrlo pažljivo posmatrati sve sledeće konkretne političke i zakonodavne incijative u ovoj oblasti, dodavši da je zaintrigiran pričom o snižavanju izbornog praga u Srbiji s pet odsto, utvrđenih 1992. godine.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju i član delegacije EP u međustranačkom dijalogu u Skupštini Srbije Vladimir Bilčik izjavio je da se zakonski cenzus može smanjiti, ali da svaka nova politička inicijativa koja menja pravila pred izbore otvara pitanje pravičnosti izbornog procesa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here