Fajon: Nadam se da u Srbiji ne postoje političari koji krizu koriste za skupljanje poena

0
256

Poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon je izjavila za N1 da se “iskreno nada” da u Srbiji ne postoji politička snaga ili odgovorni političar koji bi koristio situaciju oko koronavirusa za skupljanje političkih poena. Fajon kaže i da je kritikovala odluku Vlade Srbije, koja je ubrzo ukinuta, da sve informacije o koronavirusu budu iz jednog centra, jer je to videla kao “najavu mera za uvođenje cenzure”.

“Kao nekadašnja novinarka ja sam to videla kao ograničavanje slobode medija i slobode izražavanja. Bilo je i hapšenja novinarke, što isto smatram pogrešnom odlukom. Sledeći dan je ta odluka ukinuta”, podseća Fajon.

Ona dodaje da prati šta se dešava i to ne samo u Srbiji, navodeći primer Mađarske gde premijer Viktor Orban, kako kaže, ima danas neograničena ovlašćenja zbog koronavirusa.

Fajon ističe da neke zemlje, uvođenjem vanrednih mera, “pogoršavaju demokratiju, vladavinu prava i slobodu medija”.


Odgovarajući na pitanje da li vladajuća stranka u Srbiji koristi krizu za političku kampanju, Fajon kaže da se iskreno nada da ne postoji politička snaga ili odgovorni političari koji bi koristili situaciju za ubiranje političkih poena. “To nije situacija gde bi političari, ili s jedne ili s druge strane, tražili korist. Danas smo svi zajedno odgovorni da nađemo rešenja za građane”, rekla je Fajon.

Govoreći o Srbiji, Fajon je rekla da je povodom privođenja Ane Lalić dobila dosta poruka zabrinutih srpskih građana i političkih partija i da je zato i reagovala.

“Zadovoljna sam što je ta mera povučena, to je možda bio i naš pritisak. To je nešto gde vidim da je možda i spoljni pritisak nekad potreban da se ukaže kako mera ne bi išla u pravcu ograničavanja demokratije i slobode medija”, rekla je ona.

Fajon kaže da je bila zabrinuta zbog izjava srpskog predsednika da Evropska unija (EU) ne pomaže Srbiji i glorifikacije Kine i Rusije zbog podrške i pomoći Srbiji.

“Ali treba znati da je finansijska podrška EU puno veća. Krajem prošle nedelje u Beogradu je potpisan sporazum o dodeli bespovratnih sredstava vredan skoro pet miliona evra kao pomoć Srbiji u borbi protiv Covid-19. To je samo deo 93 miliona evra finansijske potpore Srbiji”, navodi Fajon.

Pandemija koronavirusa, dodaje Fajon, predstavlja veliki test za EU – za njen opstanak i solidarnost odnosno koliko će Unija biti u budućnosti složna i jaka.

“Imamo otvorena pitanja oko demokratije, vladavine prava, slobode medija, kakve će biti ekonomske i socijalne posledice, koliko će biti tu solidarnosti. Neću biti pesimista, imam osećaj da postoje lideri koji su svesni da je u pitanju opstanak mira i stabilnost u evropskoj celini. Biće života nakon pandemije”, navodi Fajon.

Fajon dodaje da se ona i dalje bori za slobodu kretanja za sve građane, uključujući i građane Zapadnog Balkana.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here