Filozofski fakultet osudio napad na Danijela Sinanija na TV Hepi

0
183

Uprava Filozofskog fakulteta saopštila je da najoštrije osuđuje napad na prodekana i profesora tog fakulteta Danijela Sinanija 30. septembra u emisiji „Dobro jutro Srbijo“ na televiziji Hepi.

U saopštenju se podseća da je profesor Danijel Sinani dugogodišnji predsednik Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, za čijeg su mandata na UNESCO-vu listu reprezentativnog svetskog kulturnog nasleđa upisana trenutno jedina tri kulturna elementa poreklom iz Srbije – porodična slava, tradicionalna igra kolo i pevanje uz gusle.

Kako se navodi, Milomir Marić, glavni urednik TV Hepi, omalovažavao je profesora Sinanija, otvoreno izazivajući nacionalnu mržnju.

– Takvi akti netrpeljivosti i izazivanja netrpeljivosti su za svaku osudu. Marić je, u svom obraćanju milionskom auditorijumu, istovremeno nahuškao i obmanuo javnost navodeći pogrdne i pogrešne nazive predmeta za koje je tvrdio da predaje naš prodekan. Otvoreno mu je osporavao pravo da, sa „sumnjivim prezimenom“ učestvuje u rešavanju problema na Univerzitetu u Beogradu i bude, kako je rekao, moralni sudija jer bi na Kosovu „Tači i Haradinaj Srbina koji bi to pokušali streljali”, navodi se u saopštenju Uprave Filozofskog fakulteta.

Tokom ovog napada, dodaju, Marić je vređao i članove porodice profesorke Ivanke Popović, rektorke Univerziteta u Beogradu, uz tvrdnju da je u njenoj porodici promena strane normalna i da joj je stric „bio staljinista i glavoseča iz Novog Sada”.

– Kroz prebrojavanje etničkih krvnih zrnca, ismevanje i vređanje najbližih srodnika ili naučnih rezultata, iz nekog razloga nepodobnih profesora, na veoma direktan način je upućena pretnja svima koji se bore za autonomiju univerziteta. Koristimo ovu priliku da ustanemo u zaštitu profesora Danijela Sinanija, rektorke Ivanke Popović i svih profesora Univerziteta u Beogradu koji su poslednjih meseci izloženi sve žešćim napadima vlasti, njima vernim medijima i tzv. „političkim analitičarima“, ističe se u saopštenju.

Uprava Filozofskog fakulteta u Beogradu zaključila je ovo saopštenje izražavanjem gnušanja zbog vređanja profesora Danijela Sinanija i rektorke Ivanke Popović – „Uprava ustaje u zaštitu prava svih građana Srbije da izražavaju svoje slobodno mišljenje i upozorava da se širenjem nacionalne mržnje i uvredljivog obraćanja intenziviraju unutrašnji konflikti u Srbiji, a društvo uvodi u opasnu istorijsku fazu“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here