Fiskalni savet: Povećanje plata preveliko, neodrživo i neodgovorno

0
197

Fiskalni savet objavio je svoju ocenu rebalansa državnog budžeta u kojoj se kao ekonomski najštetnija mera koju donosi rebalans izdvaja “preveliko povećanja zarada u opštoj državi u rasponu od osam do 15 odsto” i dodaje da je povećanje kakvo se planira “neutemeljeno u privrednom rastu” i time “fiskalno neodrživo i neodgovorno”.

“Efekat ove mere, zapravo je minimalan u 2019. godini, jer će se uvećane zarade isplatiti samo u jednom mesecu (decembru), ali će zato u 2020. koštati državu 12 puta više i predstavljaće ograman i trajan fiskalni teret”, ocenio je Fiskalni savet.

U dokumentu koji je Fiskalni savet dostavio medijima naglašava se da je povećanje plata u opštoj državi opravdano, ali u meri u kojoj raste privredna aktivnost, “čega se Vlada već drugu godinu ne pridržava”, jer su budžetom za ovu godinu plate već povećane u proseku za devet odsto, iako će privredna aktivnost rasti od pet do 5,5 odsto.

Fiskalni savet je ocenio i da novčana pomoć penzionerima od 5.000 dinara nije dobra mera socijalne politike i da je problem sa tom merom to što “socijalni položaj građana nije moguće i ne sme se utvrđivati na osnovu njihovog statusa”, kao i da se procenjuje da oko 100.000 starih u Srbiji nema penziju i da se neće kvalifikovati za predviđenu socijalnu pomoć, dok postoje i penzioneri kojima takva pomoć nije neophodna.

Kao ekonomski najbolja strana rebalansa izdvojen je porast investicija u putnu infrastrukturu za 13 milijardi dinara, ali se dodaje da nije izvesno da će se ti rashodi ostvariti prema planu. U oceni se objašnjava da je reč o izgradnji autoputa Pojate-Preljina za oko 13 milijardi dinara, ali da je upitno da li će radovi biti obavljeni u rebalansom predviđenom periodu, jer radovi na tom putnom pravcu nisu počeli.

Savet je naglasio da je Zakon o konverziji švajcarskih kredita doneo neopravdani budžetski trošak od devet milijardi dinara, a da se sada rebalansom budžeta formalizuju i javni troškovi njegovog usvajanja i da ne bi trebalo izgubiti iz vida da će budžet i u narednim godinama biti uskraćen za još oko dve milijarde dinara usled nenaplaćenog poreza na dobit.

Fiskalni savet je ocenio i da se rebalansom predviđa dodadtno uvećanje za 10 milijardi dinara za već neuobičajeno visoke rashode za opremanje vojske i policije.

Bilo je očekivano da posle osetnijeg rasta u prethodne dve godine rashodi u toj oblasti počnu da opadaju i time otvore prostor za druga važna kapitalna ulaganja, međutim – rebalans budžeta donosi dodatnu kupovinu opreme za policiju u vojsku i ne nagoveštava očekivani preokret u budućnosti, ocenio je Fiskalni savet.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here