(FOTO): Na Koridoru 10 umesto autoputa imamo novu rupu!

0
462

Na još neotvorenoj deonici Koridora 10 kod niškog sela Prosek umesto skoro završenog autoputa sada je velika rupa. U „Koridorima Srbije“ kažu da ispituju čija je odgovornost, a Južne vesti saznaju da je problem loše zemljište na kojem je put građen. Stručnjaci tvrde da na njemu nije smelo ni da se gradi.

Čitav višemetarski zemljani nasip između mosta i nadvožnjaka na neotvorenom delu Koridora 10 kod Proseka nedaleko od Niša je uklonjen.

Najpre je avgusta 2018. popucala deonica auto-puta na ulazu kod sela Prosek, da bi nakon pisanja Južnih vesti krenula rekonstrukcija. Sada je između dva mosta na ovom delu Koridora ogromna rupa. Radnici grčke firme Terna uklonili su nasip, a sa mosta na Nišavi i zemljana kosina kao i kamena obloga. U Koridorima Srbije ističu da se radi o problematičnih 150 m puta.

Nije reč o izvodjenju radova na mostu, već su u toku radovi na izradi novog nasipa izmedju gore navedena dva mosta. Nakon izgradnje novog nasipa, biće izgradjena nova kolovozna konstrukcija i montirana saobraćajna signalizacija – navode u Koridorima.

U ovom javnom preduzeću dodaju i da će se tokom radova otkrivati i ko je odgovoran za propust u izgradnji ove deonice.

Stručni nadzor i akreditovane laboratorije će jasno utvrditi da li su pukotine na asfaltu nastale zbog greške izvođača ili je projektant uzeo pogrešne parametre tla prilikom izrade projekta. Navedeno otklanjanje nedostataka je u garantnom periodu – ističu u Koridorima.

Međutim, koliko će trajati ovi nepredviđeni radovi, u Koridorima nisu precizirali.

Građevinski inženjer Danijel Dašić ističe da je najverovatnije reč o propustu izvođača radova koji nije ispitao zemljište pre nego što je krenuo sa izgradnjom Koridora.

Ovde je reč o manjku radova na ispitivanju kvaliteta podloge – ističe Dašić.

Podsetimo, na samom ulazu na deonicu budućeg Koridora 10 od Niša ka Pirotu, koja još nije ni otvorena, asfalt je popucao i već je bio krpljen. Novinari, kojima su iz Terne inače zabranjivali da fotografišu javni put u izgradnju, tamo su zatekli radnike koji su ispitivali tlo. U Koridorima Srbije rekli su da su se rupe pojavile još juna 2018. godine, ali da je navodno početkom februara odlučeno da mora da se o trošku izvođača zameni čitava ta deonica dugačka 150 m.

Građevinari koji su želeli da ostanu anonimni smatraju da je za pukotine kriva asfaltna podloga koja je izgrađena od lošeg kamena.

Inače, ovaj deo puta zvanično je završen još 2016. godine, ali njime ne prolaze vozila jer nisu završeni planirani tuneli. Te godine ga je „svečano“ obilazio i predsednik, a tada premijer Srbije Aleksandar Vučić, zajedno sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

Izvor: juznevesti.com

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here