Francuski poljoprivrednici blokirali Pariz ogorčeni politikom Makrona

0
125

Stotine francuskih poljoprivrednika ogorčenih politikom vlade predsednika Emanuela Makrona i međunarodnim trgovinskim sporazumom, traktorima su blokirali glavne saobraćajnice u Parizu.

Na auto-putu A1, arteriji koja povezuje prestonicu sa severom Francuske i njenim lukama demonstranti su privremeno blokirali tri saobraćajne trake.

“Nema ruralne Francuske bez poljoprivrednika. Pustite nas da nastavimo da radimo svoj posao”, napisao je jedan poljoprivrednik na svom traktoru.

Sindikati koji ih zastupaju uputili su seljake da dođu na aveniju Foš u elegantnom centru Pariza nedaleko od Trijumfalne kapije.

Dva vodeća sindikata traže sastanak s 41-godišnjim francuskim predsednikom kako bi izrazili nezadovoljstvo politikom za koju kažu da šteti poljoprivredi.

Predsednik Makron dugo je suočen s talasom socijalnog nezadovoljstva zbog svojih reformi. Poljoprivrednici optužuju Makrona da srlja u zabranu herbicida glifosata do 2021. godine i time čak ide ispred važeće politike Evropske unije, iako je vlada obećala izuzeća onim poljoprivrednicima koji nemaju održivu alternativu.

Evropska unija je 2018. godine produžila za još pet godina upotrebu spornog glifosata koji se smatra kancerogenim.

Poljoprivrednici zameraju Makronu i to što je Evropska unija sklopila trgovinske sporazume s Kanadom i Merkosurom (savez južnoameričkih zemalja), jer tvrde da će ti ugovori rezultirati uvozom jeftinijih, ali nekvalitetnijih poljoprivrednih proizvoda.

Zakon o hrani koji je donela Makronova vlada i koji bi trebalo da poljoprivrednicima daju pošteniji udeo u profitu, nije umirio poljoprivrednike koji se žale na sve slabiju zaradu. Francuska je najveći proizvođač poljoprivrednih proizvoda u Evropskoj uniji i najveći korisnik subvencija CAP-a (zajednička poljoprivreda politika EU-a).

U utorak je i nekoliko hiljada nemačkih poljoprivrednika traktorima u Berlinu protestovalo protiv plana smanjenja upotrebe pesticida i hemijskog đubriva pri obradi zemlje.

Rezultat kompromisa između ministarstava zaštite životne sredine i poljoprivrede, nemački program uključuje zabranu korišćenja glifosata do 2023, kao i zabranu pre 2021. ukoliko se herbicidi i insekticidi koriste u “ekološki osetljivim područjima”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here