Francuski stručnjak preporučuje lek za malariju protiv COVID-19, Tramp mu veruje

0
562

Ugledni francuski i svetski stručnjak sa univerziteta u Marselju, profesor Didije Raul je ponovo istakao da su njegova ispitivanja pokazala da se lek hlorikin pokazao delotvoran u lečenju koronavirusa i američki predsednik Donald Tramp je saopštio da će u SAD u suzbijanju opake epidemije koronavirusa biti odmah korišćen lek koji se već uspešno koristio u suzbijanju malarije i artroze.

Dok lekari i naučnici u Evropi i svetu ubrzano rade na pronalaženju vakcine protiv koronavirusa, za šta će biti potrebno možda i godinu dana, profesor Raul je stavio do znanja da je kliničko ispitivanje leka “Plaquenil”, čiji je glavni sastojak hlorokin, pokazalo da je od 24 bolesnika od korona virusa koji su šest dana uzimali taj lek, njih 18 bilo sasvim izlečeno.

Iako su se u stručnim krugovima, kako piše francuski dnevnik “Lezeko”, čula i mišljenja da je ipak prerano donositi zaključke zato što postupak lečenja hlorokinom nije prošao ustaljene naučne protokole, američki predsednik Tramp očigledno odlučio da odmah učini sve da spreči naglo širenje epidemije koronavirusa u Americi i stavio do znanja da će hlorikin biti vrlo ubrzo biti korišćen.

Ipak, ključna američka državna zdravstvena ustanova FDA je saopštila da je Tramp to zatražio, ali da će stručnjaci FDA temeljito ispitati taj lek i dati svoj sud.

Američki predsednik se pouzdao u nalaze francuskog i svetskog stručnjaka profesora Raula i rekao je da će “praktično odmah na raspolaganje biti stavljen ovaj lek… koji je pokazao prve veoma obećavajuche rezultate”, tako da se postigne preokret u nastojanjima da se suzbije epidemija korona virusa od koje je u SAD obolelo preko 11 hiljada ljudi, dok je 154 njih umrlo.

Predsednika Trampa je navelo da, u situaciji kad u Americi preti pravo razbuktavanje epidemije, u delotvornost hlorikina uverilo besumnje i to što su kineski naučnici u časopisu “Nejčr” krajem februara objavili istraživanje koje pokazuje da korišćenje hlorikina omogućilo da se na “uzornom broju obolelih koronavirusa zaustavi upala pluća” i pacijenti izleče u mnogo kraćem roku nego da nisu uzimali taj lek.

Hlorokin je od strane FDA već odavno odobren za korišćenje u lečenju malarije i artroze, ali je direktor ove američke državne ustanove Stiven Han izjavio da su prethodni nalazi nužni da bi se sa sigurnošću moglo znati da je delotvoran i u suzbijanju koronavirusa.

Francuski ministar zdravlja Olivje Veran je istovremeno saopštio da je Francuska odobrila “opsežna klinička ispitivanja” hlorokina sa ciljem da se dođe do potpuno pouzdanih saznanja i političke odluke vlasti da taj lek odobre za lečenje bolesti koronavirusa.

Dr Raul, jedan od svetski najpoznatijih infektologa, je stavio do znanja da je hlorokin, poznat i kao “hidroksihlorokin”, već pokazao jasne rezultate, da je to i vrlo jeftin lek, a u ispitivanja i distribuciju hlorokina su već krenuli i instituti i lekari u Iranu, Australiji, Maroku, Izraelu, Belgiji, a sad sve govori i u Americi.

Jer, preko milijardu ljudi je širom sveta već dosad upotrebljavalo ovaj lek za malariju i artrozu bez ikakvih neželjenih dejstava.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here