Fridom Haus: Srbija u grupi zemalja sa najvećim padom sloboda od 2010.

0
200

Fridom Haus je objavio izveštaj „Sloboda u svetu 2020“, a Srbija se sa još tridesetak država nalazi u grupi sa najvećim padom sloboda u poslednjih deset godina, prenosi televizija N1.

U izveštaju je objavljena tabela od 29 država, uključujući i Srbiju, sa najvećim padom u prethodnoj deceniji.

Fridom Haus, lista, slobode

Izvor: freedomhouse.org

„U Crnoj Gori i Srbiji nezavisni novinari, opozicioni lideri i ostali na koje vlast gleda kao na neprijatelje su se suočavali sa maltretiranjem, pretnjama, a ponekad i nasiljem. Frustracija javnosti vladajućim partijama je prerasla u velike proteste u obe države, ali nisu uspeli da izazovu značajne promene“, navodi se u izveštaju Fridom Hausa.

Kada je reč o skoru za 2019. godinu, Srbija ima 66 poena od 100 i vodi se kao „delimična slobodna“, što je za jedan poen manje u odnosu na prethodnu godinu, a čak sedam u odnosu na period od pre dve godine.

U regionu manje poena od Srbije imaju na najnovijoj listi Fridom Hausa Kosovo 56, Crna Gora 62, BiH 53i Severna Makedonija 63. Hrvatska ima 85 poena, a Albanija jedan više od Srbije – 67.

Na listi svetskih zemalja samo Finska, Norveška i Švedska imaju svih 100 poena, a nakon njih je Holandija sa 99.

Nula poena imala je Sirija, jedan Tibet, po dva Južni Sudan, Turkmenistan i Eritreja. Na listi neslobodnih zemalja u svetu slede Severna Koreja sa tri poena, pa Zapadna Sahara sa četiri.

Na spisku od 195 zemalja 83 je ocenjeno kao „slobodno“, 63 „delimično slobodno“, a 49 „nije slobodno“,

Celokupan izveštaj možete pronaći na ovom LINKU.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here