IZVOR: AP PHOTO/GIANNIS PAPANIKOS/TANJUG

Zbog povećanja broja zaraženih korona virusom Srbija na listi nepoželjnih zemalja

Nakon što su ambasadori članica EU doneli odluku da Srbiju skinu sa liste bezbednih zemalja, građani naše zemlje bez PCR testa i obaveznog karantina mogu da putuju samo u 13 zemalja sveta, potvrdio je za Kurir ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Ovu odluku predložila je Nemačka, a usvojena je kao preporuka tako da će svaka država, članica EU, sama moći da odluči da li će naše građane primiti u svoju zemlju i pod kojim uslovima. Od 27 zemalja EU, naši državljani sada jedino mogu slobodno i bez restrikcija da putuju u Francusku, Luksemburg, Španiju i Švedsku, dok u regionu mogu obići BiH i Albaniju.

“Situacija je za sada ovakva, ali to se stalno ažurira. Za Grčku je i dalje neizvesno. Zato savetujem našim turistima da ne kreću na put dok ne provere da li se u željenju zemlju može ući bez ograničenja”,kaže Ivica Dačić, ministar spoljnjih poslova.

Odluka EU će važiti najmanje dve nedelje, pošto će se o mogućnosti ponovnog otvaranja granica razgovarati za 14 dana.

Bez ograničenja: – BiH – Albanija – Luksemburg – SAD – Turska – Francuska – Španija – Meksiko – Ukrajina – Švedska – Jermenija – UAE (Dubai)

PCR test i/ili karantin: – Slovenija – Severna Makedonija – Italija – Hrvatska – Mađarska – Rusija – Belorusija – Kongo

Zatvorene granice: – Crna Gora – Grčka – Bugarska – Rumunija – Austrija – Švajcarska – Kina – Belgija – Nemačka – Holandija – Kanada – Brazil – Izrael – Australija – Japan – Maroko

Nasumična testiranja: – Tunis – Egipat (bez vize)

Izvor: Mondo

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here