Ni posle godinu dana ne zna se ko je vozio auto, Zoran Babić ili vozač koji se tereti za pogibiju Stanike Gligorijević na naplatnoj rampi u Doljevcu. Kako je moguće da se okrivljeni baš ničega ne seća i ko je montirao snimak kojem nedostaju ključna dva minuta nesreće, pita se advokat porodice Gligorijević, Božo Prelević.

Srđan i Mirjana Aleksić, povređeni u nesreći, Milutin i Aleksandar Gligorijević, sinovi nastradale Stanike Foto: Printscreen

Srđan i Mirjana Aleksić, povređeni u nesreći, Milutin i Aleksandar Gligorijević, sinovi nastradale Stanike Foto: Printscreen

Da je samo neko ko nije član Srpske napredne stranke ili visoki funkcioner u državi, bio uključen u nesreću, slučaj bi do sada verovatno bio rešen, ili bar, ne bi izostali ključni dokazi. Budući da je u sve uključen bio tadašnji direktor Koridora Srbije Zoran Babić, ishod je neizvestan. A sam postupak poprilično čudan, jer Koridori Srbije nisu hteli snimak sa naplatne rampe da dostave tužiocu, već su ga dostavili državnim funkcionerima.

– Došlo se do glavnog pretresa u kojem će biti saslušani svedoci i veštaci. Po svoj prilici taj predmet se dosta brzo privodi kraju. Istraga je trajala više meseci. Tužilac se trudio da prikupi što više dokaza. To što Putevi Srbije ili Koridori Srbije nisu hteli da daju sve dokaze, to je fundamentalno pitanje za vladavinu prava u ovoj zemlji. Oni su istaknutim državnim funkcionerima dostavili dokaze. E, sad, to što njima ne bi smeli da dostave, što bi morali da dostave Tužilaštvu, ali nisu i to je pitanje vladavine prava. Ako se građanima sviđa da žive u takvoj državi, neka uživaju – rekao je advokat porodice Gligorijević, Božo Prelević.

Božo Prelević Foto: Printscreen

Božo Prelević Foto: Printscreen

Upravo je odsustvo video snimka bacilo najviše sumnji na to ko je sedeo za volanom kada je poginula Stanika Gligorijević. Da li je to bio vozač Zorana Babića, kako tvrde okrivljeni, ili je to bio sam, tada, direktor Koridora.

– Video snimak ne postoji za ključni dokument. Tu se kao odsustvo ključnog dokaza pokazuje odsustvo video snimka. Svaki snimak u kojem fale dva minuta je montiran. Ima pre i posle nesreće. Mi samo ne znamo ko je vozio i koga su izneli iz auta. Kamera ne služi da detektuje ono što nikome nije interesantno, nego nešto iz čega bi se mogao identifikovati vozač. Ako hoćete da imate kameru da ne utvrdite ništa, onda je to novi princip, svetu nepoznat.Ni na jedno od pitanja vozač nije znao odgovor na pretresu.

Prašini da se slegne najviše ne dozvoljava ni činjenica, da se čovek koji je, navodno, sedeo za volanom, ne seća apsolutno ničega ni pre, ni za vreme, ni posle nesreće, ali i to da je Zoran Babić zadobio prelom butne kosti, što je izuzetno teško ukoliko je sedeo na zadnjem sedištu, kako okrivljeni tvrde.

– Ni na jedno od pitanja vozač nije znao odgovor na pretresu. Mene kad god bi pitali, posebno o udesu, znao bih bar neko pitanje, ako ne većinu. Drugi vozači, u čija kola je udario automobil koji je koristio Babić, oni znaju sve odgovore na pitanja. Osnovano se postavlja pitanje – kako je ovaj vozač parcijalno zaboravio šta se desilo?

Zoran Babić Foto: Printscreen

Zoran Babić Foto: Printscreen

Umesto tužioca, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izašao u javnost i rekao da poseduje video snimak nesreće.

– Prvo pitanje je zašto su Vučiću dali snimak. Drugo što nisu dali tužiocu. Treće, zašto on ne da tužiocu snimak. Nisam bio kod gospodina Vučića da gledamo snimak. On je sve o tom snimku rekao i o ta dva minuta koja ne postoje. A meni je to dovoljno, ja verujem predsedniku da ima snimak. Snimku fali samo to ko je vozio i koga su izneli. Ali za razliku od Babića, Vučić je izjavio saučešće tim ljudima i išao da ih obiđe. On je odneo i neku pomoć.Više emocija je pokazao ormar u sudnici, nego Babić.

Za razliku od predsednika Vučića, Zoran Babić to nije uradio.

– On nije ni zvao porodicu Gligorijević, a kamoli posetio. Više emocija je pokazao ormar u sudnici, nego Babić. Ja sam mu rekao da bi bilo u redu da se pomogne ovoj porodici da preživi ovo. On je to obećao u sudnici, a nije ih ni okrenuo. Mi nju ne možemo da vratimo, ali možemo da vidimo možemo li pomoći njenoj deci. A Babić se toliko nehumano postavio, da je to ono što najviše iritira.
Kamere, kao i poligraf, služe samo za neprijatelje režima.

Zbog svega toga, Božo Prelević tvrdi da nije samo Stanika Gligorijević ubijena u ovom slučaju.

– S jedne strane slušamo da je kupljeno milion kamera iz Kine, pa će se znati ko je, gde je, šta je, ko je bio u protestima, koliko je bilo ljudi… Kada Vaš čovek to uradi, tu ništa ne važi. Ni kamere. Kod Jutke ne važi telekomunikacija. Kod Simonovića ne važi ništa od prikupljenih dokaza. Mi govorimo o tome da mi nismo jednaki. Ako ćemo da se sprdamo sa zakonom i sudom, a da onda kažemo da treba spoljna kontrola. Gde će veću kontrolu od kamera? Znači da te kamere služe samo za neprijatelje režima. Kao i poligraf. Mi nismo jednaki i to je surovo kršenje Ustava, zakona, prava. Nije ovde stradala samo Stanika Gligorijević, ovde je istina stradala. Stradalo je i pravosuđe – rekao je advokat Prelević.

Izvor: Direktno

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here