Gojković: Bićemo primer za sve parlamente kako da se radi u ovakvim okolnostima

0
290

Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković očekuje da se danas održi sednica Vlade Srbije koja će parlamentu uputiti predlog o potvrđivanju odluke o uvođenju vanrednog stanja, kao i predlog zakona o potvrđivanju svih uredbi koje su donete u međuvremenu.

“Pretpostavljam da će to biti oko 45 tačaka dnevnog reda i samo o tome će se i raspravljati na zasedanju koje nam predstoji”, kaže Gojkovićeva, rekla je za RTS. Zasedanje će biti održano pod posebnim okolnostima.

“Mere koje važe u našoj državi, važe i za narodne poslanike, za novinare, za sve one koji će tog dana doći u Narodnu skupštinu – merenje temperature, dobijanje sredstava za zaštitu kao što su rukavice i maske, odstojanje, sedenje na svakom drugom mestu”, objašnjava Maja Gojković.

Kaže da se pazi na svaki detalj kako ni zaposleni ni poslanici ne bi bili ugroženi.

“To će biti prvo zasedanje ovakvog karaktera, ne samo u Srbiji nego u Evropi, jer većina parlamenata nije na klasičan način održavala sednice. Održavali su kolegijume izborom šefova poslaničkih grupa. Bićemo primer za sve parlamente kako u budućnosti treba da se radi u ovakvim vanrednim situacijama”, ističe Gojkovićeva.

Navodi da skupštinski odbori neće zasedati.

“Član 200 Ustava definiše da se sada radi pod nekim drugim okolnostima. Nema čak ni potrebe da se upućuje poseban poziv, ali svakako ćemo obavestiti svih 250 poslanika i o satnici i o dnevnom redu”, kaže predsednica parlamenta.

Maja Gojković stiče da će o nastavku izbornih radnji nakon ukidanja vanrednog stanja odlučiti Izborna komisija koja je donela odluku da se izborne radnje zaustave.

“Uz poštovanje Ustava i naših zakona, biće ponovo određen datum izbora, kako za Narodnu skupštinu Republike Srbije, tako i za pokrajinsku skupštinu i za lokalne samouprave”, ističe Maja Gojković.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here