Gosti N1: Spuštanje cenzusa da bi se umanjio efekat bojkota

0
131

U skupštinsku proceduru stigao je predlog izmena izbornog zakona, a ključne novine su spuštanje cnezusa sa pet na tri odsto i nova procedura priznanja statusa listama koje predstavljaju nacionalne manjine. Gosti Novog dana politikolog Boban Stojanović i Raša Nedeljkov iz organizacije CRTA slažu se da je cilj ovih izmena da se omogući ulazak u parlament opozicionih partija koje će učestvovati na izborima, ali i da se uoči izbora govori o pravilima igre, koja nisu bila sporna, umesto o izbornim uslovima – koji jesu.

Stojanović objašnjava da je izborni prag jeda od suštinskih elemenata izbornog sistema, i da se on ne menja u izbornoj godini i bez širokog konsenzusa svih učesnika. On napominje da je u izbornom sistemu mnogo problema, a mi menjamo jedan element oko kojeg nije bilo sporenja.

“Imamo previše usitnjen parlament, hiperreprezentativan. I ako ćemo da diremo u cenzus onda ćemo da ga eventualno stepenujemo i podignemo prag za koalicije stranaka. Velike stranke vuku veliki broj manjih stranaka sa sobom na izbornim listama, dok su male stranke naučile kako da preskoče izbornu klauzulu koja bi trebalo da spreči fragmentaciju parlamenta”, objašnjava Stojanović.

Prema njegovoj oceni, cenzus se menja jer je predsednik Aleksandar Vučić shvatio da će samo dve liste, pored manjinskih, ući u parlament.

Za Nedeljkova, u pitanju je politička odluka koja bi trebalo da umanji efekat bojkota dela opozicije. On dodaje da je promena cenzusa problematična iz perspektive procesa i načina nakoji se menja jedna od suštinskih stvari izbornog sistema.

“Zbog priče o tri odsto nemamo debatu o izbornim uslovima”, napominje Nedeljkov i situaciju poredi sa šminkanjem ozbiljnog bolesnika, koji nije dobio ni terapiju, ni dijagnozu.

On navodi da je Srpska napredna stranka tokom dijaloga u septembru i oktobru, iako je deklarativno uvažila zamerke ne određene izborne uslova, odbila da sprovede neke konkretne odluke uz obrazloženje da je za njihovo sprovođenje neophodna izmena izbornih zakona, što se, kako su istakli, ne radi godinu dana pred izbore ni u jednoj zemlji.

Zloupotreba manjinskih lista

Duga bitna izmena izbornog zakona odnosi se na proceduru proglašenja manjinskih lista. Nedeljkov objašnja da se menja to ko će imati pravo da bude na izbornoj listi i dobije status nacionalne manjine, a diskreciono pravo da to utvrdi daje se Republikoj izbornoj komisiji i nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

Nedeljkov, međutim, napominje da je bilo ozbiljnih zloupotreba, kako kaže, odličnog pravila.

Stojanović dodaje da je dobro da se krene u sprečavanje zloupotreba izbornih pravila za nacionalne manjine, i podseća na slučaj vlaške manjine koja je izašla na listi Nijedan od ponuđenih odogovora i dobila dva poslanika u parlamentu.

On upozorava da sa ovakvim predlogom izmene postojećih pravila postoji opasnost da nacionalni saveti na političkoj osnovi nekome uskrate pravo da učestvuje na izbornoj lisiti.

Kada je u pitanju izborna kampanja, koja još nije zvanično počela, gosti Novog dana saglasni su u očekivnaju – da će biti negativna i agresivna.

“Očekujem dinamičnu kampanju… Očekijem žestoku, prljavu kampanju, ali nadam se da će pravila važiti za sve”, kaže Nedeljkov.

Stojanović predviđa da će se kampanja vlasti odnositi na “imaginarne protivnike koji ne učestvuju u izborima”. On smatra da će kampanja biti naprljavija do sada, u kojoj će se vladajuća stranka boriti za što veću izlaznost kako bi smanjila efekat bojkota.

“Stranke koje su se odlučile za izbore automatski su postale poželjan gost na televizijama sa nacionalnim frekvencijama. Vlast će ih koristiti kao džak, a nastaviće se najprljavija kampanja protiv opozicije koja bojkotuje”, rekao je Stojanović I dodao da opozicija koja je proglasila bojkot treba u svojoj kampanji da bude agresivnija nego vlast.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here